Photo by Pierre Châtel-Innocenti on Unsplash

Beton nélkül az éghajlatváltozás ellen

2019.10.03. Írta:

A londoni Architecture of Emergency (A vészhelyzet építészete) című klíma-csúcstalálkozó szakértői és aktivistái arra szólították fel az építészeket, hogy a beton mellőzésével harcoljanak az éghajlatváltozás ellen.

A londoni Barbican Centre-ben tartott találkozón a felszólalók és a panelbeszélgetés résztvevői arra keresték a választ, hogy az építészet és az építőipar hogyan reagálhat érdemben az éghajlatváltozásra.

Már a vitaindító előadás felütése is az volt, hogy ha csak egy dolgot tesz egy építész a probléma megoldása érdekében, az a beton elhagyása legyen.

A beton a karbonemisszió főbűnöse

Évente négy milliárd tonna cementet gyártanak az építőipar betonszükségletét kielégítendő, mindez a világ összes széndioxid-kibocsátásának nyolc százaléka.

„Ha ma találnánk fel a betont, senki sem tartaná jó ötletnek” – mondta Michael Ramage építészmérnök, a Cambridge-t Egyetem akadémikusa. Azzal érvelt, hogy a folyékony betont speciális járművekkel kell szállítani, két hét kell, hogy megkeményedjen, és acél beépítése nélkül nem ér semmit – ennél a fa sokkal inkább környezetbarát. Ugyanakkor hatalmas iparág épült a beton és az épületvas gyártására, és nincs jelen a fából való építés infrastruktúrája.

„Nincs 50 évünk”

Míg a beton épületek hosszú ideig állhatnak, károsanyag-kibocsátási értéküket 50 évre vetítik (BREEAM és LEED környezetminősítő rendszerek). Ugyanakkor ezeknek az épületeknek a megépítése során a széndioxid-kibocsátás óriási, ami miatt egyáltalán nem nevezhetők fenntárhatónak – érvelt Andrew Waugh, a Waugh Thistlenton építésziroda társalapítója. "Ha most építünk egy épületet, akkor 50 évre osztják el az okozott szennyezést, de valójában az egész most jelentkezik. Nincs 50 évünk." – tette hozzá.

Jó megoldás lehet a fa

Az EU-s cél elérését – a kibocsátás csökkentése 40 százalékkal 2030-ra – még a fenntarthatónak minősített beton épületek is hátráltatják.

Az egyetlen anyag, amelynek alacsonyabb az energiaszintje, az a fa, amely megköti a széndioxidot, és növekedése során oxigénné alakítja át.

Az építészek bátorítása, hogy tervezzenek favázas épületeket, megrázta a cement- és betonipart, amely most a faépületek állítólagos veszélyeire próbálják felhívni a figyelmet.

A Waugh Thistleton építésziroda jó példát mutat a fából készült vázszerkezetek fejlesztése és a favázas magasházak építési módszereinek kikísérletezésében.

„Még a lakhatási krízis sújtotta Egyesült Királyságban sem szabad rövidtávú megoldásként betont használni. El kell engednünk a cementet.” – mondta Louise Wyman a Homes England képviselője.

A felszólalók radikális váltást sürgettek a leggazdagabb 1 százalék további gazdagítását támogató környezetvédelmi károkat okozó rendszerről.

„Alapvetően el kell mozdulnunk az egymás feletti dominancián alapuló rendszerből az együttműködésen és a megosztáson alapuló modell felé. Nem elég a pótlás, másképpen kell gondolkodnunk és cselekednünk” – vonta le a következtetést Maria Smith az Interrobang építészstúdió alapítója.

Forrás: Dezeen

Megjelent: 1492 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. október 02., szerda 16:17

Blog archivum