MKpartners

Biztató jelek és kockázatok a lakáspiacon 2021-ben

2021.01.26. Írta:

A lakásfelújítások fontosságáról, egy lehetséges bérlakásprogram pozitív hatásairól, illetve a lakáspiac idei kilátásairól hallható beszélgetés Banai Ádámmal, az MNB lakáspiaci szakértőjével a Portfolio legújabb ingatlanos podcastjában.

Banai Ádám, az MNB monetáris politikáért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezetője szerint nem lesz nagy visszaesés a lakásárakban, a szabályozókban történt változások máris felpezsdítették a piacot.

A hitelekkel kapcsolatban is optimista, hiszen ma a hitelek többsége már hosszú távon fixált és a környezet a sokkal stabilabb még a pandémia ellenére is. Mint mondta "A mostani lakáspiaci ciklust nem egy túlhevült hitelezés hajtja, reálértelemben kisebb a hitelezés, kevésbé kockázatosak a hitelek és nem devizában nomináltak, így egészen más a jelenlegi helyzet, mint az 2008 körül volt." A másik oldalról a bankrendszer stabilitása biztosítja a folyamatos hitelezést.

Mint mondja, a támogatási rendszer, illetve a kialakult gazdasági, pénzügyi környezet nagyon megnövelte az érdeklődést az ingatlanpiac iránt. Például a babaváró hitel nagyon erős pozíciót foglal el az új hitelkihelyezésekben, és világosan látszik, hogy ezek hitelek is jelentős részben lakáscélokat – lakásvásárlást, lakásfelújítást – szolgálnak.

Banai Ádám szerin bár a támogatások elsősorban az új lakásokat érintik, ez az egész lakáspiacra ösztönző hatással lesz. Ezért azt gondolja, hogy a keresleti oldalra mindez erős hatással lesz, ami nyilván az árakban is megmutatkozhat majd.

„Nagyon fontos az a családtámogatási otthonteremtési rendszer, ami most megerősödve elindult 2021-ben, hiszen a hosszú távú fenntartható gazdasági növekedést jelentős mértékben tudja támogatni, és nagyon jól céloz célozza azt a réteget, amely már a családalapítás közelében van” – mondta Banai Ádám.

Ugyanakkor vannak fiatalok, akiknek a mamahotelből való elköltözéséhez, az önálló élet elkezdéséhez egy bérlakás lenne megfelelő. Egy professzionális bérlakáspiac kialakulása nekik nagy segítség lenne Banai Ádám szerint. A professzionalitás pedig szerinte az árakat is lefelé tudja vinni.

Mindemellett kiemelte a bérlakásfejlesztés mint konjunktúrakiegyenlítő hatását is, hiszen ez – mint mondta – „kevésbé ciklikus, mint mondjuk a lakásfejlesztés”.  Ez azt is jelenti, hogy amikor a lakáspiaci ciklus éppen egy kicsit lefele megy, akkor lehet bérlakást fejleszteni, hiszed teljesen más megtérülési idővel lehet számolni. Ez a lakásépítési kapacitásigényt sokkal kiegyensúlyozottabbá teszi.  A bérlakásfejlesztést olyan területnek tartja, amellyel hosszú távon mindenképp foglalkozni kell.

A felújítási programot is nagyon fontosnak tartja, hiszen a magyar lakásállomány minősége nagyon rossz, az energiafogyasztás egyharmadát a lakóépületek okozzák. Ez, mint mondja, nem feltétlenül lakossági pazarlásból adódik, hanem abból, hogy az épületek energiahatékonysága nagyon elmaradott. Éppen ezért a különböző támogatások között kulcsfontosságú a felújítási támogatás.

E programok megvalósításával, a lakáspiac felfutásával kapcsolatban a legnagyobb rizikófaktornak az építőipari kapacitáshiányt tartja Banai Ádám. Már a korábbi években is láthatóak volt a kapacitások korlátait, és most, hogy egyszerre indulnak el, futhatnak fel a lakásépítések és a felújítások, ez a problémába ismét előkerülhet. „Ezért fontos, hogy számba vegyük, hogyan lehet a kapacitásokat bővíteni hosszú távon. Egy sokkal kiszámíthatóbb és tervezhetőbb lakáspolitika ezeket a kapacitásproblémákat is meg tudja oldani" – nyilatkozta Banai Ádám.

Megjelent: 697 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. január 27., szerda 10:57

Blog archivum