Wienerberger

Wienerberger Brick Award 2016

2016.06.03. Írta:

Egész évben 22 - 26 fok között van a hőmérséklet hűtő-fűtő-szellőztető gépészet nélkül abban az irodaépületben, amely elnyerte az idén a Wienerberger Brick Award egyik nagydíját. A titok nyitja a tégla jól átgondolt és bátor alkalmazása.

A Wienerberger Brick Award 2004 óta létezik, ez a díj egyedülálló lehetőséget biztosít olyan nemzetközi minőségű, kiemelkedő innovatív téglaépületek bemutatására és elismerésére, amelyek bizonyítják, milyen változatosan és sokszínűen lehet felhasználni az agyag építőanyagokat falak, homlokzatok, tetők és burkolatok készítésére . A Wienerberger termékek használata nem feltétele a pályázaton való részvételnek.

A kétévenként odaítélt díjakat immár hetedik alkalommal ítélte oda a zsűri az építészeti rendektől és aktuális témáktól függően változó kategóriákban.

2016-ban a díjakat a következő kategóriákban ítélték oda: Lakossági felhasználás, Közcélú felhasználás, Újrafelhasználás, Városi beépítés és Különleges megoldás.

Az idei díjra 55 országból több mint 600 projektet neveztek be. Az idei díjra összesen több mint 600 projektet neveztek be 55 országból, ami rekordnak számít. A verseny összdíjazása 31.500 euró, öt kategóriában.

A független szakértőkből álló zsűri a garancia az objektív kiválasztásra, amelyben a Wienerbergernek nincs szavazati joga. A pályázatok sokfélesége miatt nem volt könnyű feladat a független előválasztó zsűrinek kiválasztani a nevezők közül azt az 50-et, amelyek továbbjutottak a zsűri elé. Az 50 jelölt közül egy négytagú, nemzetközileg elismert építészekből álló zsűri - Laura Andreini (Olaszország), Alfred Munkenbeck (Egyesült Királyság), Matija Bevk (Szlovénia) és Johan Anrys (Belgium) -választotta ki a nyerteseket.

2016. május 19-én, a bécsi Radiokulturhausban került sor a díjátadóra.

Idén két projektnek ítélték oda a Nagydíjat. Az egyik díjat a Dietmar Eberle által tervezett 2226 nevű irodaépület kapta, amely Lustenauban található. Az építész tökéletesen alkalmazta hitvallását, „Vissza a gyökerekhez!”, ugyanis ennek a projektnek a fő jellemzője annak energia koncepciója. Az egész épület szellőztetés, légkondicionálás, fűtés nélkül működik. A neve mutatja a jellemző belső hőmérsékletet, amely egész évben 22 - 26 fok között mozog. Ezt 76cm vastagságú téglafalak teszik lehetővé. Az épület egyetlen energiaforrása az emberek, számítógépek és lámpatestek által kibocsátott ún. hulladékhő. Ez a forradalmi megoldás elismerést nyert a Különleges megoldás kategóriában is.

Building 2226 Lustenau Austria 03

A második Nagydíj nyertes a House 1014, Granollers (Barcelona) történelmi városközpontjában kiváló példa arra, hogyan lehet kihasználni a „maradék” helyet egy városi környezetben. A csupán 6,5 méter szélességű, nagyon hosszú és keskeny telek rendkívüli feltételeket szabott az építésznek. A megbízó óhajából kiindulva, hogy a ház két független zónára legyen bontva, a spanyol építésziroda, aHARQUITECTS a külső és belső terek váltakozó sorozatát hozta létre. Az épületben egy magánlakás, egy vendégház található, valamint teraszok és átriumok is helyet kaptak. A tégla használata hagyományt és modernizmust közvetít és alapvetően meghatározza az ingatlan összképét. A Nagydíjon kívül ez a projekt volt a Városi beépítés kategória nyertese is.

House 1014 Spain 01

A termeszek inspirálták a Vietnamból érkezett pályázatot, amely a Lakossági felhasználás kategória nyertese lett. A Termitary House név az épület alaprajzára utal, amely egy termeszvár építési tervére hasonlít, ahol a folyosók, galériák és szobák egy központi teremben találkoznak. A trópusi monszun éghajlat extrém időjárási körülményeivel dacolva a Tropical Space építészei elhatározták, hogy a házat teljes egészében téglából építik fel.

Termitary House Vietnam 02

A belgiumi AZ Groeninge egészségközpont auditóriuma lett a Közcélú felhasználás kategória nyertese. Míg a főépület hagyományos tervezésű, az új auditóriumra eltérő szerkezeti kialakítás jellemző. Egy oldalról úgy látszik, hogy belesimul a lejtős talajba, míg az másik oldala túlnyúlik, kiugrik. Durva téglák takarják az ívelt homlokzatot. „A téglák függőlegesen lettek felrakva, ami hangsúlyozza az épület szalagszerű görbületét.” Magyarázza az építész, Bert Dehullu.

Auditorium AZ Groeninge Belgium 02

Az Újrafelhasználás kategória nyertese a Marília projekt, a Studio SuperLimão-tól, São Pauloban, Brazíliában. Az 1915-ben épült ház a Rua Marília utcában az egyik legutolsó történelmi téglaépület a területen. A gazdaságilag vonzóbb lerombolás helyett az épület megóvása mellett döntöttek. „A Marília projekttel lehetőségünk volt egy történelmet, építőanyagot, környezetet és a környéket tiszteletben tartó projekt létrehozására.” Hangsúlyozza az építész.

Marilia Project Brazil 03

Az Különdíjat a Duplex építész duó kapta Svájcból a Cluster House projektért Zürichben. Ennek az újszerű építészeti koncepciónak részeként a lakók lemondanak bizonyos kényelmi elemekről, mint a saját garázs, de cserébe különböző szolgáltatásokat kapnak, mint a közös autóhasználat, közös konyhák, üvegházak és hotel szobák a vendégeknek.

Cluster House Zurich Switzerland 01

“Brick’16” Könyv

Az előző évekhez hasonlóan a Wienerberger idén is kiadja a „Brick’16” című kétnyelvű építészeti albumot a Callwey kiadó gondozásában, az építészeti pályázat kísérő kiadványaként. A könyv kiemeli, hogy a tégla egy időtálló építőanyag a jövőbe-tekintő építészet számára. A fenntarthatóság, tartósság, energiahatékonyság és gazdaságosság csak néhány azok közül a tulajdonságok közül, melyek a tégla óriási népszerűségét elősegítik, így téve azt egy évszázadok óta használt és kipróbált építőanyaggá. A „Brick’16” a hat díjnyertes épületet mutatja be, valamint 44 további kiemelkedő kortárs téglaépítészeti projektet, több mint 300 színes fénykép és terv segítségével.

Forrás: Wienerberger, Építészfórum, ArchDaily

Megjelent: 1596 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 03 június 2016 11:06

Blog archivum