Prága MKpartners

Budapest nem a legdrágább régiós főváros

2021.07.02. Írta:

Budapesten az Ingatlannet.hu májusi statisztikai adatai alapján téglalakások négyzetméterenként akár 1 millió forint feletti négyzetméter áron is a kínálatba kerültek. A szomszédos országok fővárosai között találunk olyat, ahol még ennél is magasabb a négyzetméterár, de azért akad ellenpélda is. A V4-ek között Prága a legdrágább.

A határmenti országok fővárosai bizony magas lakáspiaci átlagárakkal büszkélkedhetnek. A koronavírus ideje alatt pedig összességében nemhogy csökkentek volna, de még növekedtek is az árak.

A NUMBEO statisztikai adatai alapján mögöttünk Kijev, Bukarest és Belgrád állnak. Ukrajna fővárosában 1800 euró/m2, Romániáéban 1850 euró/m2, Szerbiáéban 2650 euró/m2. Horvátország fővárosában, Zágrábban, ugyanannyi a lakások átlag kínálati ára, mint Budapesten – 2900 euró/m2.

Nem túl nagy meglepetés, hogy a szomszédos országok fővárosai közül Bécsben a legdrágábbak a lakások. Itt egy négyzetméter kínálati ára átlag 7700 euró. Barátságosabbak, de még mindig eget verőek a lakáspiaci átlagárak Ljubljanában és Pozsonyban. Szlovénia, valamint Szlovákia fővárosaiban a lakások 3760 eurós átlagos négyzetméter áron érhetők el a vásárlók számára.

A legborsosabb átlagos négyzetméter árak

Sok országban a fővárosban kell a legmélyebben zsebbe nyúlni egy saját ingatlan megvásárlásához, viszont Horvátországban és Romániában nem. Horvátország esetében a legmagasabb lakáspiaci árral, 7500 euró/m2-rel Dubrovnik rendelkezik. Ehhez képest a fővárosában csaknem 5000 euróval olcsóbbak a lakások négyzetméterenként. Romániában pedig nem Bukarestben, hanem Kolozsváron adják el borsosabb áron a lakásokat, méghozzá 2150 euró/m2-ért.

Az összes többi szomszédunkat nézve a főváros lakáspiaca a legdrágább, és a második helyezettek sokkal le vannak maradva. Belgrád és Újvidék, valamint Lviv és Kijev között 800 eurós, Bécs és Salzburg között 1000 eurós, Pozsony és Kassa között 1500 eurós, Budapest és Debrecen között szintén 1500 eurós, Ljubljana és Maribor között pedig már egészen 2000 eurós árdifferencia van négyzetméterenként.
 
Tehát bármelyik országban is szeretnénk megvásárolni álomotthonunkat, érdemes meggondolnunk, hogy a főváros megéri-e a többlet költséget.

Az Eurostat közleménye szerint 2010 óta kevés Európai országban nőttek úgy a lakásárak, mint hazánkban. Sőt, Magyarország lakáspiaci árainak 92%-os drágulását csak Észtország előzte meg, mely 105%-os áremelkedéssel viszi a prímet. A harmadik helyen Luxemburgot találjuk 90%-kal. Ha pedig 2015 a viszonyítási alap, akkor Magyarország áll az első helyen 80 százalékkal, mely mellett az EU-s átlag mindössze 28 százalék.

Prága még drágább

A G7 összeállítást közölt a cseh sajtót idézve, amely most olyan adatsorokat közölt a visegrádi országokról: ezek szerint Prága és Pozsony is lekörözi Budapestet. Mint írják, Budapesten 56 200 cseh koronás (780 ezer forintos) átlagos négyzetméterárat mértek 2020 végén. A V4-es fővárosok közül azonban ez a legalacsonyabb érték, mert Varsóban átszámolva 1 millió, Pozsonyban 1,27 millió, Prágában pedig 1,5 millió forint volt az átlag. Ezek alapján tehát Prágában csaknem kétszer magasabb az árszint, mint Budapesten.

A cikk szerint a cseh fővárosban egyértelműen a kínálat szűkössége tartja ezen a viszonylag magas szinten az árakat, tavaly ugyanis csak 5280 lakás épült Prágában, ami messze nem elégíti ki a keresletet. Budapesten 6340 lakásos bővülést mutatnak a JLL adatai, Pozsonyban 5770 új otthont adtak át, ezzel szemben Varsóban viszont 22 570 új lakást építettek.

Ha a helyi átlagfizetéseket nézzük, szintén Budapest a legolcsóbb, míg nálunk 92 havi átlagjövedelemből lehet megvenni egy 60 négyzetméteres fővárosi lakást, Varsóban erre 98, Pozsonyban 133, Prágában pedig 147 hónapnyi fizetést kell fordítani.

Forrás: Ingatlannet, G7.hu

Megjelent: 1642 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. július 02., péntek 14:50

Blog archivum