Nyomtatás
Mapei Kft.

Csaknem 4,5 hónapot kell várni átlagosan az építőipari szakemberekre

2021.03.24. Írta:

Átlagosan 133 napot kell várni az építőipari szakemberekre, vagyis újra a koronavírus-járvány kitörése előtti szintre emelkedett a szakemberhiány – jelentette be mai sajtótájékoztatóján a Mapei Kft.  4450 fő megkérdezésével készült országos kutatására hivatkozva.

Ez azt jelenti, hogy,két héttel többet kell most várni, mint 2020 júliusában (119 nap), és mindössze két nappal kevesebbet, mint múlt év februárjában (135 nap), a pandémia előtt.

A megyénkénti bontás azt mutatja, hogy a legkevesebbet Komárom-Esztergom megyében (110 nap) és Tolna megyében (114 nap) kell várni a szakember megkeresésétől a munka megkezdéséig. A legtöbbet pedig a szakemberhiány Hajdú-Bihar megyében (150 nap) és Csongrád-Csanád megyében (149 nap).

Ha az egyes építőipari szakmákat nézzük, országosan a legkevesebbet ácsra kell várni, 94 napot, valamint kőművesre, 101 napot. A legtöbbet gépészre, 157 napot, villanyszerelőre, 145 napot és bádogosra, 141 napot.

„A jelenlegi 133 nap nagyon hosszú várakozási idő, az ideális egy-két hónappal szemben. Az adatokból úgy tűnik, hogy a szakemberhiány pandémia előtti szintre emelkedésében vélhetően az otthonteremtési és felújítási támogatások hatására javuló felújítási hajlandóság játszik szerepet” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Ezt látszik alátámasztani, hogy jelentősen, 16 százalékkal nőtt a generálkivitelezők vállalási ideje. Jelenleg 113 napot kell generálkivitelezőre várni, a pandémia előtti 97 nappal szemben. A legkritikusabb a helyzet Veszprém és Heves megyében, ahol egyaránt 189 nap a várakozási idő generálkivitelező esetén.

A kutatás keretében felmérték az otthonfelújítási támogatás igénylési hajlandóságot is. A felújítást tervezők 26 százaléka biztosan igénybe veszi az otthonfelújítási támogatást. További 35 százalék talán, még nem döntötte el, de lehetségesnek tartja.

Az adatokból kitűnik, hogy a közép-magyarországi és dunántúli megyékben magasabb az otthonfelújítási támogatás igénybevételi hajlandóság, míg az észak-magyarországi és alföldi megyékben alacsonyabb.

Az otthonfelújítási támogatást biztosan igénylők aránya Pest, Baranya, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb, egyaránt 30 százalék. A legalacsonyabb az otthonfelújítási támogatás igénybevételi hajlandóság Bács-Kiskun és Vas megyében (18 százalék), valamint Békés megyében (20 százalék).

A bizonytalanok aránya Nógrád (44%), Tolna (43%) és Fejér (42%) megyében a legmagasabb. A legalacsonyabb Zala megyében (26%), valamint Baranya megyében (31%). A biztosan nem igénylők aránya Zala megyében (48%) és Békés megyében (44%), valamint Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Zala megyében (43-43%) a legmagasabb.

A kutatás módszertana

A szakemberhiány felmérésére 2020 februárja óta harmadik alkalommal készült nemre, településtípusra és régióra reprezentatív mintán országos kutatás. A legutóbbi adatfelvétel ideje: 2021. február. Elemszám: 4450 fő. Az adatfelvétel önkitöltős online kérdőívvel történt.

A kutatás célja megismerni a szakemberhiány mértékét Magyarországon. Kutatásunkban szakemberhiányként azt definiáltuk, hogy aki az elmúlt 1 évben keresett szakembert, mennyi időt várt a megkereséstől a munka elkezdéséig.

Az adatok forrása: Mapei Kft.

Megjelent: 701 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. március 25., csütörtök 15:16