Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Csaknem megduplázódott az új lakások kínálata tavaly

2022.02.16. Írta:

A lakásépítési kedv kiugró volt a múlt évben. Az új lakások kínálata az ingatlan.com adatai szerint 2021-ben 91 százalékkal nőt az egy évvel korábbihoz képest, de a pandémia előtti évekhez képest is látványos a növekedés. A kínálat is erősödik, ismét egyre több a befektető a lakáspiacon - számolt be a Balla Ingatlan.

Jól szerepelt a múlt évben a magyar építőipar, ezzel támaszt adva a gazdasági fejlődésnek. A termelés volumene 13,3 százalékkal nőtt, a két alszektor körül az egyéb építmények esetében 9,1 százalékos volt a növekedés, a lakásépítéseket magában foglaló épületépítések pedig 17,1 százalékos éves bővüléssel zárták a 2021-es esztendőt. Az ágazat termelési értéke rekordot döntött, 5388 milliárd forintos összegre korábban nem volt példa.

“Várható volt az építőipar fejlődése, több tényező is segítette a növekedést. A bázishatás az egyik, 2020-ban ugyanis a járványhatás miatt több mint 9 százalékos visszaesést könyvelhetett el az ágazat, amely 2018-ban közel 23 százalékos, 2019-ben pedig 20 százalékos többletet ért el. Tavaly a járvány okozta bizonytalanság enyhülése, valamint a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, továbbá a tavaly ősszel elindult zöld otthon program miatt meglódult a lakásépítési kedv. Az építőipari növekedés így tavaly is érezhetően hozzájárult a múlt évi 7,2 százalékos GDP-növekedésnek” - értékelte a kedden megjelent friss építőipari és GDP-adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: “A fokozott lakásépítési kedvre utal, hogy a múlt év első 11 hónapjában több mint 15 ezer engedélyt adtak ki, ami jóval meghaladja a pandémia előtti évekre, 2017, 2018 és 2019 egészére vonatkozó 13-14 ezres szintet.”

Jól látható a javulás az új lakások kínálatában is: az ingatlan.com adatai szerint 2021-ben kimagasló, 91 százalékkal több új lakóingatlant hirdettek meg eladásra. 2019-hez képest 94 százalékos bővülés látható, 2018-hoz viszonyítva pedig 145 százalékkal bővült az új lakások kínálata. Balogh László azt is elmondta, a fővároson kívüli piacon, azon belül is a községekben ment végbe a legerőteljesebb fejlődés, ezeken a településeken az új lakások kínálata 2021-ben 123 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A megyeszékhelyeken és a kisebb városokban 100 százalék körüli volt a többlet, legkisebb arányban a fővárosban bővült a kínálat, ahol 60 százalékos kínálatbővülés ment végbe.  A növekedés összességében látványosnak mondható. 

“A legújabb adatok alapján bátran mondható: a 2021-es év megteremtette az alapjait annak, hogy 2022 az új lakások és lakásépítések éve legyen.” - tette hozzá az ingatlan.com szakértője. Elmondta azt is, hogy az állami beruházások visszafogása miatt felszabadulnak építőipari kapacitások, amelyek a lakásépítésekben jelenhetnek meg, ez pedig fékezheti a drágulás ütemét az új lakások piacán.

Ugyanakkor óvatosságra int, hogy a KSH adatai szerint 2021 decemberében az előző év azonos hónapjához képest megkötött új szerződések volumene 7,7%-kal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 11,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 3,7%-kal volt kisebb a 2020. decemberi bázisnál.

Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 13,1%-kal alacsonyabb volt a 2020. december véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 13,9, az egyéb építményeké 12,5%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

 

Megyei összehasonlításban mindez így oszlik meg:

Visszatértek a befektetők

“Érezhetően áramlik vissza a pénz az ingatlanpiacra az állampapírokból” - hívta fel a figyelmet Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. irodájának szakmai vezetője, aki elmondása szerint már a sokadik olyan érdeklődővel találkozott az elmúlt hetekben, akik az ingatlanpiac mellett döntöttek az államkötvények helyett.

Hiszen a magasra kúszó infláció elviszi azt a korábban jónak tűnő kamatot, ami miatt évekig megfeledkeztek a befektetők ingatlanpiacról. Ez azt jelenti, hogy míg az állampapírok esetében leginkább csak stagnál a pénzük, addig egy ingatlanba befektetve a legalább éves 3-5 százalékos áremelkedés mellett még a bérbeadási hozammal is számolni lehet - magyarázta a szakértő.

A befektetők számára egyébként a korábban is keresett panellakások, illetve kisebb és közepes téglaépítésű lakások - 60-70 négyzetméteres alapterületig bezárólag - jelentik a célpontot. Ezek jellemzően egy-háromszobás ingatlanok, melyeket könnyen bérbe tudnak adni, minimum 130-150 ezer forintos havidíjért.

Jellemzően a jó állapotú, lehetőleg felújított lakásokat keresik a kiadásra vásárló befektetők - jegyezte meg a szakértő. A felújítással foglalkozó befektetők viszont most nehezebb helyzetben vannak, hiszen egyrészt nehéz olcsó, felújítandó ingatlanokat találni, másrészt az építőanyagárak és a munkadíjak drasztikus növekedése is nehézséget okoz számukra.

Forrás: ingatlan.com, Balla Ingatlan, KSH

Megjelent: 784 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. február 17., csütörtök 12:48

Blog archivum