Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Digitalizáció és árcsökkentés - mindkettő szükséges az építőiparban

2020.05.14. Írta:

Akár gyors visszapattanás is jöhet az építőiparban, de a korábbinál némileg alacsonyabb szintre – hangzott el a Portfolio „Ingatlanpiac: Összeroppan az építőipar és befagynak a fejlesztések?” címmel tartott online konferenciáján.

Az építőipar egyelőre helytáll, az első negyedévben csak 5 százalékos csökkenés volt, a jövőtől azonban tartunk, mindig a következő hetet próbáljuk túlélni. Minden azon múlik, leszenek-e beruházások - mondta Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója.  mint mondta most nincsen probléma az építőiparban, akkor lesz majd, ha nem lesz elegendő új feladat. Az elmúlt két hónapban például jócskán megcsappantak az ajánlatkérések és a projekt előkészítés is akadozik.

A szakemberek szerint most a legnagyobb probléma a keresleti bizonytalanság, hiszen egyelőre nem látni, mely szegmensek milyen megrendelésekkel fognak visszatérni.

Azon is sok múlik, lesz-e újabb hulláma a járványnak, illetve milyen gyors lesz a visszapattanás. Szerintem ezt gyorsan is megtörténhet, de nem a korábbi szintre, csak legfeljebb 90 százalékra - vélte Tatár Tibor, a Futureal Zrt. vezérigazgatója.

Az egyes szegmenseket különbözőképpen érinti a mostani helyzet. A szállodaépítések teljesen leálltak, a logisztikai fejlesztések viszont kilőttek. A lakásépítési projektek rendben folytatódtak, újak azonban alig indulnak, de nem csak a járványhelyzet okozta óvatos kivárás, hanem elsősorban a ismét magas áfa miatt.

A túlárazást vissza kell vágni

Scheer Sándor szerint az építőiparnak vissza kell vennie az eddigi árakból, főleg, ami a szakipari cégeket és az építőanyag forgalmazókat illeti. Véleménye szerint a kivitelezés 10-15 százalékkal volt túlárazott. Ahhoz, hogy legyenek projektek, ezt csökkenteni kell. Egyes építőanyagok ára már visszafelé mozdult, a kereskedők is már lassan elkezdenek árat csökkenteni.

Tatár Tibor úgy véli, az elmúlt 3 évben az építőiparban jellemző volt a túlárazás, a határidő túllépése és a rossz minőség, amit kompenzálni tudott a jelentős kereslet, a magas értékesítési árak és az olcsó finanszírozási lehetőségek. Az eddigi építőipari árakat azonban már nem tudják a fejlesztők kifizetni, ezen az ár szinten akár meg is állhatnak a most folyó projektek.

Változik a kereslet is például az irodapiacon, vagy a lakáspiacon, ahol a felszabaduló airbnbs lakások jelentősen befolyásolhatják az új lakások piaci keresletét.

Scheer Sándor szerint lennie kell kivitelezői csökkentésnek is, és ha lesznek új megrendelések, ha nem is annyi mint korábban, akkor az építőipar körülbelül 90 százalékra vissza tud kapaszkodni visszafogottabb árakon.

Ami a munkaerőt illeti, valóban sokan hazajöttek Nyugat-Európából a járványhelyzet miatt, nyilván vannak, akik itt is fognak maradni, de mivel ott is újra indul majd az élet, az építőipar, ott is emelkedni fog a kereslet a munkaerő iránt. Egyelőre nehéz megjósolni, hogy a munkaerő pontosan hogyan fog mozogni, Például a határnyitáskor várhatóan majd hazatérő ukrán vendégmunkások visszajönnek-e később.

Akkor lesz megint megfelelő kereslet a piacon, ha visszaépül a bizalom a építőiparral szemben. Ehhez alacsonyabb árakra és jobb minőségre van szükség, hangsúlyozta Scheer Sándor. Tatár Tibor pedig a megbízható partnerek, jó kapcsolatok felértékelődését emelte ki.

A digitalizálás megkerülhetetlen

A korlátozott erőforrások a hatékonyságnövelés irányába mutatnak, amelynek egyik eszköze a digitalizáció. A járványhelyzet rákényszeríti a vállalkozásokat a digitális technológiák használatának erősítésére. Reicher Péter, a Graphisoft SE régióigazgatója szerint azoknak a legkönnyebb a dolguk most, akik ezt már korábban elkezdték, hiszen a tesztelés, a begyakorlás, pilot projektek indítása elsősorban jelentős időt kívánnak.

A digitális technológia alkalmazása jelentős, 15-20 százalékos költségmegtakarítást jelent a cégeknek az optimalizálás, a szakágak összehangolása, az újratervezhetőség stb. miatt. Leginkább akkor működik jól, ha mind ez beépül a céget mindennapjaiba. Jó tervekkel, harmonizált együttműködéssel további megtakarítások érhetők el. A digitalizáció a modernizálás legolcsóbb formája, olcsóbb, mint új gépekre beruházni. Ebből versenyelőnyt lehet kovácsolni. Az alkalmazkodóképesség növeli a versenyképességet.

A digitális fejlesztéseket erősen ösztönözheti, gyorsíthatja az, ha a szabályozási rendszer támogatja, sőt elvárja például a BIM alkalmazását. Magyarországon egyelőre nincs ilyen követelmény, itt most a járványhelyzet a kényszerítő erő. Lemaradásban vagyunk a technológia adaptálását illetően az építőipari lánc teljes vonalán. A tervezők remekül átálltak a digitális munkavégzésre ezt kéne tovább inni – mondta Tatár.

Kellene egy gyors attitűdváltás a kormányzat, illetve az egyetemek részéről, például a BIM-szabvány alkalmazásában, vagy új képzés fejlesztésére a felsőoktatásban. Sajnos ez egyelőre nem látszik - mondta Reicher Péter.

Reicher szerint a bizonytalanságot a legjobban rugalmassággal lehet kezelni. A Graphisoftnak készen van olyan terméke, amely ebben segít hiszen a felhőbe ültetett BIM szerviz rendszer már létező termék a meglévő teamek számára, azonnal elindítható, csak a hozzáférést kell beszerezni.

Jó a rozsdaáfa, csak ki kell várni a hatását

A lakásépítésekről szólva Scheer Sándor elmondta, A LITT javasolta, hogy készüljön egy nemzeti lakásprogram, ebben utaltak a barnamezős övezetek hasznosítására is. A kormány döntött a rozsdaövezeteket érintő áfakedvezményről, amiről egyelőre keveset lehet tudni.

Ennek a hatása természetesen lassabb lesz, mintha minden fejlesztése vonatkozóan csökkentették volna az áfát, hiszen itt először azok indulhatnak majd el, akik már fejlesztenek ilyen területen vagy rendelkeznek ilyen területekkel. De ez mindenképpen jó lehetőség egyrészt a fejlesztőknek, hogy olcsóbban építsenek és kínáljak új lakásokat, másrészt jó lehetőség a városoknak az irányított lakófejlesztésekre, a települési fejlesztésekhez igazítva. Ennek a hatása azonban csak 2021-22-ben lesz majd látható – vélte Scheer Sándor.

A konferencia hallgatóinak körében végzett felmérés szerint a résztvevők csaknem fele gondolja, hogy még csak a lejtő elején vagyunk, és még nem is láthatjuk hogy milyen komoly negatív hatása lehet a válságnak az iparágra.

Válaszolók 46%-a úgy gondolta, a válságidőszak pozitívuma. hogy tisztul és koncentrálódik a piac, és mintegy 26% úgy vélte, sokkal profibb és hatékonyabb építőipari szereplők és fejlesztők maradnak majd a piacon.

A digitalizáció építőipari térnyeréséről szóló kérdés válaszaiban 40% vélte úgy, hogy már eddig is ez volt a trend, ami most fel fog gyorsulni. A kicsit pesszimistábban ugyanennyien arra számítanak, hogy pár bevezetett alkalmazás marad majd velünk.

A válaszadók 61%-a szavazott úgy, hogy a finanszírozási feltételek érezhetően nehezednek.

Tatár Tibor szerint az új lakások iránti kereslet drasztikusan csökkent már év elején is, ezt a járvány helyzet csak fokozta. A járvány hoz magával némi árcsökkenést is, de ez meg fog állni, a kereslet pedig lassan vissza fog térni. Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy a korábban például Budapesten jelentős privát befektetői kereslet milyen gyorsan tér majd vissza, de nyilván vissza fog térni. Hosszú távon alig számít árcsökkenésre.

Ami a finanszírozási helyzetet illeti, Morvai Zsolt, a Takarékbank Zrt. vállalati üzletág igazgatója elmondta, hogy a bankok most főleg hitelgondozással és monitoringgal foglalkoznak. Az új beruházások száma csökkent, a lakásszektorban is, de sajnos már a járvány előtt is minimális új lakásprojekt volt.

Úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank gyorsan lépett megfelelő intézkedésekkel, és megjelentek más könnyítő banki termékek is.

Morvai Zsolt csak minimális lakásár csökkenésre számít, hiszen a beruházók egyelőre nincsenek eladási kényszerben, és a hitelmoratórium miatt a privát eladók számára sem kényszerítő a lakások sürgős eladása. 

Megjelent: 900 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. május 14., csütörtök 11:07

Blog archivum