designlakas.hu

Egyelőre nincsenek új mintaházak

2017.01.12. Írta:

Nem készült el határidőre a Nemzeti Mintaterv-katalógus, amellyel a kormány egyszerűbbé és olcsóbbá akarta tenni az építési engedélyezési eljárást. Egyelőre híre-hamva sincs...

2015 szeptemberében jelent meg a Magyar Közlönyben az akormányhatározat, amely kimondta, hogy „az épített környezet minőségének növelése érdekében” tájegységi karaktereket is hordozó nemzeti mintaterv-katalógust dolgoztatnak ki. Az építészeti tervekhez műszaki dokumentáció is tartozna, amely tartalmazza a tételes anyag- és munkaidő-ráfordítás kimutatását is. A Nemzeti Mintaterv-katalógusra 100 millió forintos keretet határoztak meg, határidőnek pedig tavaly december 31-ét jelölték ki.
A kormány célja a mintaterv-katalógussal elsősorban az építési engedélyezési eljárás gyorsítása, egyszerűbbé és olcsóbbá tétele lenne.

Korábban Hajnóczi Péter, az építészkamara (MÉK) elnöke úgy nyilatkozott a Népszabadságnak, hogy a kormány a kamarával dolgoztatná ki a típusterveket, és Hajnóczi erre pályázatot íratna ki. Ő nem tart attól, hogy a mintatervek unalmasak és szürkék lesznek, például épp azért, mert a tájegységre jellemző építészeti karaktereket is alkalmazni kell majd. Azt sem tekinti jogos félelemnek, hogy az építészek munka nélkül maradnak, hiszen a típusterveket adaptálni kell a telek adottságaihoz, és az építkezést a kulcsátadásig figyelemmel kell kísérni. Hajnóczi bízik benne, hogy a kormányhatározat célkitűzésével összhangban a mintaház-kollekció javítja az építészet általános minőségét.

A MÉK tagjaihoz intézett levele szerint „a mintaterv-csomagok az egyes tervfázisok tartalmára vonatkozó - a szakmagyakorlásra vonatkozó jogszabályokon túl - kamarai állásfoglalást és ajánlást jelentenek, egyben illusztrációként és magyarázó dokumentációként az építész tervezői és generáltervezői munkafolyamatot is bemutatják. A mintatervek a Magyar Mérnöki Kamara tagjainak munkarészeire nem tesznek kötelező érvényű megállapításokat, csak ajánlásokat.”

A hvg.hu mostutánajárt, hogy mi a helyzet a katalógussal, hiszen jó ideje semmit sem hallani róla. A lap szerint 16 hónapja senki sem adta le a megrendelést az alaprajzokra. Állítólag tavaly márciusban az egyik megyei kormányhivatal referense egy lakossági fórumon feltett kérdésre még azt mondta, hogy az év végére meglesz a katalógus. A határozat hatálya decemberben le is járt, így az már nem kötelez senkit semmire. Arról nincs információ, hogy a semmittevésnek lett-e bármi következménye – például a programfelelős Miniszterelnökségnél - olvasható a portálon.

A mintatervek magyarországi megjelenésének több mint 100 éves története van; az egymást követő mintaterv-ciklusok megvalósult házai jelentős mértékben határozzák meg ma is a települések építészeti összképét. A korábbi cikkünkben bemutatott összeállításban az 1900-as évek fordulója utáni időszak néhány állomását mutatja be Perényi Tamás DLA, tanszékvezető egyetemi docens, a BME Lakóépülettervezési Tanszékének vezetője.

Forrás: hvg.hu, Index
További cikkünk a témában: Típusházak, tájegységi karakterrel

Megjelent: 2375 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. január 12., csütörtök 17:02

Blog archivum