Egyelőre sokkal több az eladó, mint a vevő a lakáspiacon

2023.01.09. Írta:

Az erőteljes tavalyi visszaesés után 2023 nyarára talán javulhat a helyzet a hazai lakáspiacon. Az év eleje még nem ezt mutatja, hiszen jóval több eladó lakóingatlan várt gazdára, mint egy évvel korábban, a kereslet azonban 40 százalékkal mérséklődött. 

Az elemzők szerint a rövid távú előrejelzések nem kecsegtetőek, nem számíthatunk a koronavírus-járvány után tapasztalt gyors felívelésre. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint azonban 2023 nyár végétől újra növekedésnek indulhatnak a tranzakciószámok.

„A tranzakciószámok minden valószínűség szerint tovább csökkennek majd, a kereslet hirtelen nem fog visszarendeződni. A befektetők eltűntek, máshova helyezték a pénzüket és amíg a gazdaság nem áll helyre, nem lehet biztosan tervezni, nem is várható a visszatérésük. A kényszervásárlók pedig önmagukban kevesek ahhoz, hogy magasabb szinten stabilizálják a piacot” – mutatott rá a szakember.

Az idei rajt felemásra sikerült a múlt év második felében egyre erősödő trendeknek megfelelően: a kínálat bővülésével párhuzamosan a kereslet visszafogottabb lett - áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely 2023 első hetében vizsgálta a piaci helyzetet.

Jóval több eladó ingatlan a piacon

“2023 első hetében országosan több mint 18 százalékkal több eladó lakásból és házból válogathattak a vevők mint egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan a kereslet 40 százalékkal csökkent” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: “Az elmúlt pár évben a január eleji aktivitás jól tükrözte az egész éves forgalmat. Így 2023-ban a lakásadásvételek számának csökkenésére és hektikusan alakuló árakra lehet számítani.” Az ingatlan.com szakértője megemlítette, hogy 2018-ban közel 164 ezer új és használt lakóingatlan talált gazdára, egy évvel később 157 ezer, 2020-ban 134 ezer, 2021-ben pedig majdnem 161 ezer. A tavaly az előzetes becslések alapján 130 ezer körül alakult az adásvételek száma.

Házak, lakások, települések

Az ingatlan.com elemzéséből az is kiderül, hogy az év első hetében Budapesten 1 százalékkal bővült a kínálat. Ez a növekedés elsősorban a családi, iker- és sorházaknak köszönhető, amelyekből 8 százalékkal több volt a piacon, mint 2022 elején. Közben a fővárosi lakások kínálata minimális mértékben, 1 százalékkal csökkent. Balogh László szerint ez részben magyarázható azzal, hogy a kisebb alapterületű lakások iránt megmaradt a kereslet. A nagyvárosi garzonlakások forgalma tehát 2023-ban továbbra is élénk maradhat.

A vármegyeszékhelyeken 35 százalékkal nőtt az eladásra váró lakóingatlanok száma a múlt év első hetéhez képest. A házak kínálata 21 százalékkal, a lakásoké 47 százalékkal bővült. A kisebb településeken pedig negyedével lett nagyobb a kínálat. A kisebb városokban és községekben 28 százalékkal nőtt az eladó házak kínálata, a lakásoké pedig 21 százalékkal emelkedett az előző év elejéhez képest.

Mi lesz az árakkal?

Gadanecz Zoltán szerint, amíg a mélyrepülés folytatódik, a túlkínálat árcsökkenést idézhet majd elő az elkövetkező hónapokban, de csak bizonyos szektorokban. Példaként említette az olyan lakásokat, amelyeknek energiafelhasználása nem előnyös és jelentős korszerűsítésre lenne szükség ahhoz, hogy gazdaságosan fenntartható legyen.

Úgy véli egy dolog akadályozza, hogy ez az említett árcsökkenés nagy mértékű és általános legyen, ez pedig az infláció.

„Rekordokat döntöget az infláció és év elején egyes becslések szerint akár a 25 százalékot is elérheti. Egyértelmű, hogy egy újépítésű lakás így nem tud olcsóbb lenni, hiszen a munkaerő is drágult, az alapanyagokért is többet kell fizetni, a beruházók pedig úgy áraznak, hogy ne bukjanak az építkezéseken” – mondta.

Ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, mivel az újépítésű lakások ára lefelé nem mozoghat a fent említett tényezők alapján, a használt lakásoké sem fog látványosan esni, a két kategória között különbség ugyanis egy bizonyos szint fölé nem nő.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint ha az olcsóbb szegmensekben nagyobb számban jelennek meg a vevők, akkor a jövő nyár végétől kezdődhet el a kilábalás a válságból a piacon, hiszen ez a trend élénkítő hatással bírhat.

Forrás: GDN Ingatlanhálózat, ingatlan.com

Megjelent: 400 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. január 12., csütörtök 10:18

Blog archivum