igylakunk.hu

Egyre csökken a kiadott új lakásépítési engedélyek száma

2020.10.05. Írta:

Trendszerűen csökken már második éve a kiadott új lakásépítési engedélyek száma. Gyakorlatilag alig kérnek új engedélyeket lakóingatlanok építésére. Ez is téma lesz a TLE kerekasztalbeszélgetésén a Construmán és élő közvetítésben 2020.10.07-én, 15 órakor.

A KSH legfrissebb adatai szerint idén augusztusban 1411 db volt az új engedélyek, illetve egyszerű bejelentések száma. Legutóbb 2015-ben volt ilyen alacsony ez a havi adat.

Ezt a trendet jó ideje előre lehetett jelezni, hiszen egyértelmű volt, hogy a kedvezményes, 5%-os újlakásáfa kivezetése - egyéb kompenzáló intézkedés híján - erősen vissza fogja vetni a lakásépítési kedvet.

Ezt a tendenciát negatívan befolyásolta a koronavírus-járvány is, látszik is a számokon a tavaszi bezuhanás, de ez a hullám nyáron már felfelé mozdult. Akik csak a járvány miatt vártak az építéssel, ők nyáron elindították az engedélyeztetést. Összességében azonban az áfa visszaemelkedése az, ami leginkább hátráltatja az építéseket.

A nyáron bejelentett rozsdaöveeti áfakedvezmény várhatóan pozitív hatással lesz majd az építésekre, és nyilván most sokan ki is várnak a rozsdaövezeti besoorlási térképek megjelenéséig. Ennek a hatása legkorábban ez év végére, jövő év elejére várható.

Az elmúlt hetekben napvilágot láttak újabb otthonteremtési támogatási elképzelések. Matolcsy György, az MNB elnöke által javasolt Új Otthon Program szintén az új építésű, zöld lakások építőinek és vásárlóinak adna kedvezményes forrást. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a könnyebb és olcsóbb építkezést is segítő új otthonteremtési intézkedések bevezetéséről beszélt a meghirdetett családvédelmi akcióterv 2. keretében.

A bejelentett, javasolt programokkal, intézkedésekkel kapcsolatban rendezünk kerekasztalbeszélgetést Hoznak-e lakásépítési boom-ot az új otthonteremtési programok? címmel a Construmán és élő közvetítésben. Itt a többi között arról kérdezzük meghívott vendégeinket, milyen hatással lehetnek azok a lakásépítésekre, milyen és mennyi új lakás épülhet, mikor és milyen áron. 

A beszélgetés ideje: 2020.10.07., 15 óra

Résztvevők:
- Banai Ádám igazgató, Magyar Nemzeti Bank
- Tóth Csaba beruházási főigazgató, Budapest Fejlesztési Központ
- A családokért felelős tárcanélküli miniszter hivatala képviselője – felkérés folyamatban
- Kiss Gábor alelnök, Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület, a Lakómunkacsoport vezetője
- Balogh László vezető gazdasági szakértő, ingatlan.com
- Perényi Tamás DLA építész, Budapesti Műszaki Egyetem, Lakóépülettervezési Tanszék

Moderátor: Párdi Zsófia projektvezető, Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület

Élőben a beszélgetés megtekinthető a Construma2020 szakkiállításon: Hungexpo Rendezvényközpont, A pavilon, I. galéria, 105. Konferencia terem
A helyszíni belépéshez ezen a linken lehet regisztrálni: https://construma.hu/lte.

A kerekasztalbeszélgetés élőben online is követhető lesz az Igylakunk.hu Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/igylakunk.hu/ 

A beszélgetésről készült felvétel később elérhető lesz itt, a www.igylakunk.hu oldalon is.

Megjelent: 707 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. október 06., kedd 15:04

Blog archivum