MKpartners

Egyre több a kontár burkoló, ezek az árulkodó jelek

2020.09.14. Írta:

A Magyar Építőipari Szakember Közösség tagjainak tapasztalatai szerint megszaporodtak az olyan vállalkozások, melyek az építőipar erősödését kihasználva, megfelelő szakképzettség és tapasztalat nélkül vállalnak burkolási munkákat, a gyors nyereség reményében. A Mapei Kft. kétszáz szakembert kérdezett meg a témában.

Sajnos egyre többen vállalnak burkolást megfelelő feltételek nélkül, a szükséges képzettség, gyakorlat és szerszámok hiányában. Rendszerint a szakképzett szakembereknél alacsonyabb árat ígérnek, nem ritkán számla nélkül, feketén. Ám mindez végül sokba kerülhet a megrendelőnek.

A válaszadó szakemberek 44 százaléka szerint a megrendelők legfontosabb szempontja a szakember választáskor az ismerősök ajánlása. A második, 22 százalékuk szerint, hogy milyen gyorsan tudja elkezdeni a szakember a munkát. Az alacsonyabb ár csak a harmadik szempont a szakemberek 17 százaléka szerint.

A megkérdezett szakemberek tapasztalata szerint, a kontárok többnyire 20-30 százalékkal olcsóbb áron vállalják ugyanazt a munkát. Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője úgy véli, valószínűleg ez már akkora megtakarítással kecsegtet, ami vonzó, de még hihető a megrendelők számára.

Megy még a megrendelő a burkoló utcájába

A megkérdezett burkoló szakemberek 73 százaléka nyilatkozott úgy, hogy veszített már el megbízást azért, mert az olcsóbb szakembert választotta a megrendelő. Azonban ez az arány jóval nagyobb lehet, mert a szakemberek 48 százaléka szerint a megrendelők nem szívesen mondják el őszintén, hogy miért választanak mást: a legjellemzőbb, hogy a megrendelők vissza sem szólnak, de gyakran viszik el a „balhét” a nők, mert a megrendelők arra hivatkozva mondanak nemet, hogy a „nejem meggondolta magát”.

Ugyanakkor a megkérdezett burkoló szakemberek 87 százalékát hívták már vissza kijavítani a kontármunkát ott, ahol eredetileg az olcsóbb szakembert választották!

„A legnagyobb veszteség, ha vissza kell hívni egy szakembert kijavítani más hibáját. Csúszó határidők, egyre növekvő költségvetés, hibás kivitelezés, esztétikai és szerkezeti problémák, behajthatatlan garanciális javítások a viszonylagos olcsóság ára. Ezért a legjobb, ha minél előbb kiszúrjuk a hozzá nem értőket” - Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint.

Tanácsok a szakember választáshoz

A burkoló szakember kiválasztásakor kérjünk leinformálható referenciákat a szakembertől, valamint kérjünk részletes munkadíjra és anyagköltségre bontott árajánlatot. Amit csak lehet, fektessünk le írásban és kérjünk garanciát. Ha erre nem hajlandó a szakember, akkor legyünk óvatosak – tanácsolja Markovich Béla.

A válaszadó burkoló szakemberek szerint ez a kóklerekre utaló 10 intő jel. Ha ezeket veszi észre legyen óvatos:

1. Felmérés nélkül, azonnal mond árat a szakember.
2. Feltűnően olcsó vállalási ár.
3. Mindenhez ért, mindent el akar vállalni.
4. Nem számlaképes.
5. Szegényesen szerszámozott.
6. Nem mutat be számlát a beszerzett anyagokról.
7. Halogat.
8. Folyamatosan pótmunkák, plusz kiadások merülnek fel.
9. Másokat hibáztat.
10. Tájékozatlan: ha valami szakmai dolgot kérdeznek tőle, következetlenül válaszol.

Forrás: Mapei Kft.

Megjelent: 702 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. szeptember 15., kedd 10:47

Blog archivum