Elfogadták: 5% az új lakások áfája

2015.12.15. Írta:

Parlament ma elfogadta az újépítésű lakások értékesítésére vonatkozó áfacsökkentést. Ez az elmúlt évtized legfontosabb pozitív lakásügyi döntése. Az áfacsökkentés azt igazolja, hogy a lakásépítés mint téma ismét fontos lett politikai, kormányzati szinten is.

Az 5%-os áfa a beépített ingatlan és az ehhez tartozó földrészlet értékesítésére vonatkozik. A lakás hasznos alapterülete nem haladhatja meg a 150 nm-t. Egylakásos lakóingatlannál ennek a hasznos alapterülete nem haladhatja meg a 300 nm-t.

"A Javaslat előírja, hogy az 5%-os kedvezményes adómértéket a szociálpolitikai célú új lakóingatlanok értékesítésére a 2016. január 1-jén vagy azt követően teljesített ügyletek esetén kell alkalmazni. A Javaslat a kedvezményes 5%-os adómértéket az új szociálpolitikai célú lakóingatlanok értékesítésére 2019. december 31-ig bezárólag rendeli alkalmazni, azt követően hatályát veszti a rendelkezés. A 2006/112/EK tanácsi irányelv értelmében a tagállamok kedvezményes adómértéket alkalmazhatnak a szociálpolitika keretében biztosított lakásra, lakásépítésre. A Javaslat a szociálpolitikai célú lakást többlakásos lakóingatlan esetében a 150 négyzetméter hasznos összes alapterületet meg nem haladó lakásként, míg egylakásos családi házak esetében 300 négyzetméter hasznos összes alapterületet meg nem haladó lakásként határozza meg. Tekintettel arra, hogy az áfa szabályok értelmében főszabályként az új ingatlant terheli áfa fizetési kötelezettség, a kedvezményes adómérték a szociálpolitikai célnak megfelelő új ingatlan értékesítésére vonatkozik. Az áfa szabályok értelmében újnak minősül az ingatlan, ha annak használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétele megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év."

Nagyon fontos, a családi házat építőket érintő bejelentést tett Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere: ha valaki saját maga építkezik, akkor a kormány külön intézkedéssel biztosítja – az építkezés során keletkezett számlák esetében – az áfa visszaigényelhetőségét házanként maximum 5 millió forintig.

Az elfogadott törvény szerint az áfacsökkentés a következő négy évre szól. Ez – legalább erre az időszakra – nagyobb kiszámíthatóságot jelenthet az építőiparnak, valamint az otthonteremtés előtt állóknak is.

Fontos, hogy az ellenzék is támogatta az áfacsökkentésről szóló törvény elfogadását. Ennek folytatása lehetne egy olyan, a lakásügy egészére kiterjedő, minden parlamenti frakció által elfogadott konszenzus, amely évtizedekre megalapozná Magyarország lakáspolitikáját.

Az elfogadott szöveg elérhető ITT.

Megjelent: 3608 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. november 04., péntek 12:43

Blog archivum