Energiaahtékony CSOK-os lakásokat kell építeni

2016.01.05. Írta:

Bár a CSOK módosításai szerint a támogatás mértéke már nem függ az érintett ingatlan energiahatékonyságától, az ugyancsak januártól életbe lépő, az energiahatékonyság növelése érdekében hozott szabályozás komoly épületenergetikai követelményeket jelent az építkezőknek.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet közleménye szerint az lakásépítések ösztönzése érdekében hozott év végi kormányzati intézkedések komolyabb épületenergetikai követelményekkel párosulnak, melyek révén az új épületek energiaigénye jelentősen – akár felére – csökkenhet.

Az épületek energiahatékonyságát szabályozó 7/2006-os TNM rendelet (6. § (2) d)) kimondja, hogy ha egy épület „központi költségvetésből származó támogatás igénybevételével valósul meg”, akkor azoknál azokat az energiahatékonysági követelményeket kell érvényesíteni, amelyeket egyébként csak 2018-tól kellene alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a szigorítás következményeként többek között a falaknak, nyílászáróknak, födémnek a ma érvényes szabványoknál mintegy 40%-kal energiatakarékosabbnak kell lenniük. Minden beruházás az eddigieknél jóval nagyobb energia-megtakarítást eredményez majd köszönhetően a költségoptimalizált szintre vonatkozó épületenergetikai előírásoknak.

Az épületek zöldítése az egyik legjobb és leginkább költséghatékony módja annak, hogy a globális szén-dioxid kibocsátást csökkentsük. Magyarország vállalta, hogy jelentősen javítja épületállományának energiahatékonyságát, legyen szó akár középületekről, akár lakóépületekről vagy vállalkozásokról. Sajnos az épületek energetikai megújításában nagy az elmaradásunk, ezért is remek lehetőség a szigorúbb energiahatékonysági elvárások mielőbbi érvényesítése. A hazai épületállomány energiahatékonysági megújulása – akár új építésről, akár felújításról is van szó - tehát nem egyszerűen az energiaszámlák tartós csökkentéséről szól, hanem jelentős energiamegtakarítási potenciált jelent hazánk számára.

„Nagy lehetőség, de egyben jelentős változások előtt is állunk, szükség van a minél szélesebb körű tájékoztatásra. Nemcsak az építészek, a mérnöktársadalom számára elengedhetetlen, hogy a CSOK-os lakások tervezésénél, építésénél tisztában legyenek az új szabályok érvényességével, de maguk az építtetők számára is elemi kérdés, hogy most épülő házuk, lakásuk ne váljon pár éven belül energetikailag elavulttá, és emiatt veszítsen értékéből. Fontos az is, hogy a CSOK odaítélésénél és az elkészült épületek esetén a hatóságok ellenőrizzék, hogy valóban teljesülnek-e a jogszabályok által előírt követelmények, hiszen az energia-megtakarítás, a hatékonyság emelése közös érdekünk.” - mondta Szalai Gabriella, a MEHI munkatársa.

Forrás: MEHI

Megjelent: 1993 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. január 05., kedd 13:29

Blog archivum