Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Erre elég a lottóötös ma a magyar lakáspiacon

2019.03.29. Írta:

Az ötöslottó e heti nyereményéből hat komplett budapesti társasházat vagy Baranya megyei kastélyt lehetne venni és még maradna 300 millió forint. Néhány ekkora főnyereményből minden nehéz helyzetben lévő, több tízezer adós lakáshitel tartozását is ki lehetne fizetni - számolta ki az ingatlan.com.

Az ötöslottó történetének egyik legmagasabb nyereményét kaphatja meg az, aki a szombati sorsoláson kihúzott valamennyi számot eltalálja. A főnyeremény összege közel 3,6 milliárd forint. A felfoghatatlan összegű nyeremény apropóján az ingatlan.com megnézte, milyen ingatlanokat vehetne meg a szerencsés nyertes a mostani kínálat alapján.

Kastély vagy társasház

Az egyik legdrágább ingatlan egy komplett budapesti társasház: a VI. kerületi épületben összesen 36 lakás található, amelyek ki vannak adva. Az eladó ezért az ingatlanért 3,3 milliárd forintot kér. Szerepel még a kínálatban a Baranya megyei Bükkösdön található 24 szobás, 2400 négyzetméter alapterületű és 16 ezer négyzetméteres telekkel rendelkező barokk stílusú kastély, amelyért 2,8 milliárd forintot kérnek. A lottóötösből kijön még az V. kerületi Hold utcában található társasház 67 százalékos tulajdonrésze, ami közel 2000 négyzetméteres lakóterületet jelent - ezért 2,5 milliárd forintot kell fizetni. Ennél valamivel olcsóbban, 2 milliárd forintért árulnak a főváros II. kerületében egy 1912-ben szecessziós stílusban épült, különleges megjelenésű romantikus kastélyt. A nyereményből kijön egy Normafán épült különleges családi ház, ezt szintén 2 milliárdra tartja a mostani tulajdonos.

Vedd meg az egész települést!

A lottónyereményből egy-egy településen az összes eladó ingatlant is meg lehet vásárolni. Például a Balaton közelében lévő - Veszprém megyei - Felsőörsön eladásra kínált 41 ingatlanért mindennel együtt 3,34 milliárd forintot kell adni. A Balaton melletti Badacsonytomajban 82 ingatlant hirdetnek, 3,2 milliárd forintból pedig az összeset meg lehet szerezni. A Balaton déli partján Szántód lehet a célpont, ott 35 ingatlant hirdetnek összesen 2,85 milliárdért. Pest megyében Csobánkán lehetne elkölteni a lottóötös nagy részét: az ott található 57 eladó ingatlan ára 2,8 milliárd forintra rúg.

Egy kis alkuval pedig az Dunaújvárosban új gazdára váró 269 lakáshoz is hozzá lehet jutni, a szóban forgó ingatlanokat több mint 3,7 milliárdért kínálják. A Szekszárdon eladó - összesen 3,64 milliárdért hirdetett - 199 ingatlannál még kisebb árengedmény elég lehet.

Két tucat lottóötös több tízezer lakáshiteles problémáját oldaná meg

Az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu a nyeremény értékét vizsgálva azt is megnézte, hogy hány lottóötösre lenne szükség az összes késedelmesen törlesztő adós hitelének visszafizetéséhez. Az úgynevezett nem teljesítő lakossági hitelállomány a legfrissebb, előző évi hivatalos jegybanki adatok szerint 496 milliárd forintra rúgott. A lakosság valamennyi rossz hitelének felszámolására a mostani lottóötös-nyeremény 138-szorosára lenne szükség. Huszonhat darab lottóötösből pedig az összes bajba került lakáshiteles tartozását ki lehetne fizetni, aminek értéke 93 milliárd forint volt. Tavaly 29 ezer lakáshiteladósnak volt 61 napnál régebbi tartozása, tehát alig több mint két tucat lottóötösből több tízezer bajba került lakáshiteles problémáját lehetne megoldani.

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője ezzel kapcsolatban elmondta: “A lottóötösről álmodozni lehet, de az alacsony esélyek miatt nem érdemes arra várni, hogy ez oldja majd meg a pénzügyi problémáinkat. Ha a hitelfelvétel előtt bizonytalanok vagyunk abban, hogy fizetni tudjuk-e a törlesztőt, akkor inkább ne is vegyük fel azt a hitelt. Ha viszont mindenképpen szükség van külső pénzügyi forrásra, akkor szakértő segítségével érdemes átgondolni a célok realitását és a megoldási lehetőségeket is.”

Forrás: ingatlan.com

Megjelent: 1381 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. március 29., péntek 11:12

Blog archivum