Készház Portál

Erre van a legnagyobb szükségük az építkezőknek

2017.02.22. Írta:

Türelem és önerő. A CSOK és a kedvezményes áfa hatására annyi megrendelésük van az építési vállalkozóknak, hogy nagy részük idénre már nem vállal átadást, jelentősen megnőtt az átlagos kivitelezési idő.

A családok nagy része most igyekszik megragadni a maximális, azaz a 10 + 10 millió forintos otthonteremtési támogatást, amelyet életük nagy lehetőségének tartanak, és mindenáron szeretnének élni vele, hogy megfelelő méretű otthonhoz juthassanak – értékelte a helyzetet a Világgazdaságnak Kárpáti József. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának elnöke szerint ennek következtében tavaly megduplázódott, idén pedig háromszorosára ugrik a teljesített megrendelések száma 2015-höz képest. A készházépítő cégek újabban megnövekedő kivitelezési idővel vállalnak megbízásokat, mivel kevés az emberük, így egy-egy épületen a korábbi öt-hat helyett már csak három-négyen dolgoznak.

Sikeres építkezésbe fogni azok a CSOK-osok tudnak, akiknek van egy közműves telkük, és legalább 7-8 millió forint önerővel rendelkeznek – mondta Kárpáti József. Az építtetőknek számolniuk kell azzal is, hogy az áfacsökkentés hatását már elnyelte az építési költségek (az építőanyagok és a munkabér) emelkedése, emiatt átlagosan nagyjából 30 százalékkal drágult az új lakások ára, a hagyományos és a könnyűszerkezetes technológiával készülőké egyformán.

A készházat rendelők jellemzően 100-120 négyzetméteres otthont építtetnek, amelynek kulcsrakész ára 5 százalékos áfával négyzetméterenként átlagosan 220-250 ezer forint – mondta Kárpáti, hozzátéve, az árak jelentősen szóródnak a beépíteni kívánt anyagoktól, formától és energetikai rendszertől függően. Sokan a gyorsabb és az előregyártott elemek miatti pontosabb kivitelezés, vagyis nem az ár miatt választják a készházakat.

Forrás:Világgazdaság

Megjelent: 1821 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. február 23., csütörtök 10:08

Blog archivum