EU: fel kell készülni az elektromos autók otthoni töltésére

2016.10.26. Írta:

Új EU-direktíva készül, mely elő fogja írni 2019-től minden új vagy felújított lakóépület (családi vagy társasház) számára elektromos autók töltőpontjának kiépítését, 2023-tól pedig társasházak parkolóiban a helyek 10 százalékának töltővel való felszerelését - írja a Tervlap.

Év végéig várható, hogy a direktíva szövege megjelenik, de a Guardian értesülése szerint már tudható, hogy minden felújított vagy új lakás – legyen az családi házban vagy társasházban – kötelezően felszerelendő lesz elektromos autók számára töltőponttal 2019-től. A gyakorlatban ez új lakásoknál nem fog különösebb nehézséget okozni, csak egy 13 amperes (vagy nagyobb) csatlakozót, esetleg önálló fázison – nagyjából egy elektromos tűzhely vagy mosógép csatlakozójának megfelelően. Viszont az autó lehetséges parkolóhelye közelében kell elhelyezni, mert hosszabbító nem használható töltésre.

image001

Új feladat lesz 2023 után a társasházi parkolók, mélygarázsok esetében a parkolóhelyek 10 százalékát töltési lehetőséggel ellátni, de úgy tűnik, ez inkább az elektromos tervezők feladatát nehezíti. Hogy például úszótelkes panelépületek akár egy hőszigeteléses projekt keretében hogyan fognak megfelelni a kötelező töltőpont kiépítésének, az már keményebb dió, de direktíváról lévén szó, meg kell várni a magyar rendeletet az ügyben.

Ahol lehet, például új családi házak esetén viszont igenis érdemes erre akár már most is gondolni, hiszen egyszerűbb az építés keretében ilyen pontot kiépíteni kábelezéssel együtt, mint utólag átalakítani. És akkor a napelemes töltésről még nem is beszéltünk.

Forrás: Tervlap

 

Megjelent: 2127 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. október 26., szerda 14:18

Blog archivum