Nyomtatás
Fészekrakás bérlakásban

Európai fiatalság: mikor raknak saját fészket?

2014.09.22. Írta:

Észak-Európában hamar kirepülnek a fiatalok, délen és keleten tovább élnek a szüleikkel. Magyarországon átlagosan 26-28 évesen költöznek önálló háztartásba.

Az Eurofound alapítvány friss elemzése azt mutatja, hogy jelentős különbségek vannak a fiatalok elköltözésének időpontja között Európa egyes részein.
A lányok hamarabb önállósodnak, de ennél sokatmondóbb a kor szerinti vizsgálat. Észak-Európában már 20 éves koruk körül különköltöznek a fiatalok, ezt Bulgáriában csak tíz évvel később teszik meg. Dél, illetve kelet felé haladva egyre későbbre tolódik a kirepülés.

Nem nehéz összefüggést találni a társadalmi és gazdasági körülmények és az elköltözés ideje között. A rendelkezésre álló saját és családi források, a kulturális beidegződések nagymértékben befolyásolják azt. Kutatások szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben igen nagy jelentősége van a pénzügyi függőségnek és a fiatal személy jövedelmének is az elköltözés valószínűségét tekintve.

Magyarországon – a TLE kutatásai* szerint is – a fiatalok is saját lakásra, házra vágynak, ám ehhez nincsen elegendő forrásuk, így sokan inkább szüleikkel maradnak. Nyugat- és Észak-Európában általánosan elfogadott és kedvelt a lakásbérlés, amely akár hosszabb távra is megoldja az életkezdők lakásgondjait.

youthtransition-20140919

Az elemzés azt is kiemeli, hogy megfigyelhető, hogy azok az országok szenvednek leginkább az ingatlanpiaccal, a magas munkanélküliséggel és az alacsony bérekkel kapcsolatos problémákkal, ahol a fiatalok a legkésőbb hagyják el a szülői házat. A kulturális behatások mellett a jövedelmi hatásból arra is következtethetünk, hogy a válság sok országban valószínűleg tovább késleltette a fiatalok elköltözésének időpontját, ami miatt egyben a felnőtté válás kezdete is későbbre csúszik.

* Az egyetemi gólyák körében végzett kutatásunk adatait holnap mutatjuk be itt, az igyakunk.hu oldalon.

Forrás: portfolio.hu

Megjelent: 3310 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. szeptember 22., hétfő 14:31