MKpartners

Ez várható idén a lakáspiacon

2021.01.07. Írta:

Lakáspiaci konszolidációra, lassan csökkenő, a reálishoz közelítő lakásárakra számít az idei évben Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az Indexnek adott interjújában.

Az 5%-os újlakás-áfától szerinte nagy lendületet kaphat majd az új lakások piaca is, hasonlóan mint 2016 és 2020 közötti időszakban. A csökkentett lakásáfa miatt ismét megérheti a vállalkozóknak lakásokat építeni. Azt azonban most még senki sem látja, hogy lesz-e elegendő kivitelezői kapacitás mindehhez.

A lakáspiacon a saját célra vásárlók helyzete sokat javulhat, ami természetesen a másik, eladói oldalon hozhat nehézségeket. A családtámogatásokat illetően a szakértő nem számít áremelkedésre, és hogy - a korábbiakhoz hasinlóan - az eladók zsebébe vándorolnak mad plusz haszonként a családtámogatások. "A célzott állami támogatásoknak köszönhetően mindenképpen lesz forgalomélénkülés, több adásvételre kerül majd sor, ám ezek várhatóan nem változtatnak a tendencián, a korábban már említett lakáspiaci konszolidáción, a lassan csökkenő, a reálishoz közelítő lakásárakon" - monta Balogh László.

A lakásfelújítási támogatásról szólva elmondta, hogy ezzel a plusz forrással a vásárlók talán kevésbé fognak tartani az emberek a felújítandó vagy a közepes állapotú ingatlanoktól. "...a vásárlók többsége alapvetően újszerű vagy felújított ingatlant keres. Miközben a hazai lakásállomány 60 százaléka az átlagos, vagy annál rosszabb minőségű állapotban van. Ám az új támogatással nem csak ezek az ingatlanok kaphatnak új, több esélyt, hogy akár álmaink otthonává váljanak - monta Balogh László.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatanhálózat alapító-tulajdonosa úgy véli, a helyzet folyamatosan javulni fog és őszre ismét elérheti a járvány előtti szintet az adás-vételek száma. Mint fogalmazott, az emberek továbbra is az ingatlanbefektetést tartják a legbiztonságosabbnak, és aki esetleg arra vár, hogy majd elkezdenek zuhanni a lakásárak, csalódni fog.

Elmondta, hogy tapasztalatai szerint a járvány kezdete óta sok vásárló vár arra, hogy elkezdjenek csökkenni az ingatlanárak, de szinte kizárt, hogy ez megtörténjen.

"2021 harmadik negyedévében olyan nagy lesz a kereslet, hogy az magával húzza a kínálatot és így az árakat is, tehát ha valaki addig nem mer lépni, valószínűleg rosszabbul jár, mintha nyár végéig nyélbe ütné az üzletet. Az elkészült koronavírus-vakcináknak köszönhetően apránként elkezdhetünk haladni a régi életünk felé, és ez egyben azt is jelenti, hogy az ingatlanpiacra is visszatérnek majd a vevők" - mondta.

Forrás és a teljes interjú: Index, 24.hu

Megjelent: 765 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. január 07., csütörtök 15:50

Blog archivum