MÉSZ

Ezek a V4-ek legjobb családi házai 2019-ben

2019.11.18. Írta:

A magyar családiház-építészet megállja a helyét a környező országok között, de még van mit ellesni egymástól – foglalta össze a tapasztalatokat Nagy Iván építész a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában látható A Visegrádi Négyek Családi Házai című vándorkiállítás megnyitóján.

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) 2008. óta minden évben megrendezi a Visegrádi Négyek Családi Házai vándorkiállítást.

A V4 társult országai Magyarország mellett Csehország, Szlovákia és Lengyelország. A vándorkiállítás célja, hogy a régió hasonló múltú, történelmű és kultúrájú országainak építészeti teljesítményeit rendre összemérje.

„Óriási igényük van az építtetőknek, hogy elmagyarázzuk, miért pont ilyen vagy olyan családi házat tervezünk nekik. Nehéz megfogni és kommunikálni, hogy mit történik a megrendelés és a terv elkészülte közötti időszakban. Ez a megrendelő számára olyan, mint egy fekete doboz. Egy ilyen kiállításnak, amely megmutatja a legjobb családi házakat az a legfontosabb üzenete, hogy egyrészt kezdjünk el kommunikálni egymással, hogy ki miért tervez ilyen vagy olyan házat; mi miért ilyen vagy olyan. De talán még ennél is fontosabb, hogy mindezt kommunikáljunk a megbízóink, a társadalom felé, mert elképesztően nagy igény van arra, hogy az emberek értsék a saját építészeti környezetüket, eligazodjanak a saját jövőjüket illetően, és legyen bátorságuk a jövőjüket nem csak elszenvedni, hanem alakítani – építészeti értelemben is” - fogalmazott a megnyitón Golda János, a MÉSZ alelnöke.

A kiállítás a MÉSZ, a Lengyel Építész Szövetség (SARP), a Szlovák Építészek Szövetsége (SAS) és a Cseh Építészek Szövetsége (OA), valamint a Prágai Műszaki Egyetem Építész Kara és a Kassai Műszaki Egyetem Építészeti Intézete együttműködésében országonként négy épülete mutat be, és így ad képet a V4 országok családiház-építészetének aktuális szellemi és fizikai állapotáról.

A Magyarországot képviselő épületeket kuratórium választotta ki, amelynek tagjai voltak: Kovács Csaba és Nagy Csaba, a MÉSZ elnökségi tagjai, valamint Nagy Iván építész.

A vándorkiállítás a MÉSZ és a V4 országok építész szervezeteinek együttműködésével mutatkozik be Budapesten, Prágában, Krakkóban, Kassán, Pozsonyban, Bukarestben és Mariborban.

A kiállítás Budapesten a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában (1088 Bp., Ötpacsirta u. 2.) látható. A díjak ünnepélyes átadásra 2019.12.13-án került sor a MÉSZ Kós Károly termében.

A kiválasztott négy magyarországi családi ház:

JK Ház/JK House, Location: Budapest, Architect: Dévényi Márton/Gyürki-Kiss Pál (MARP) & Jakabfi-Kovács Boglárka, Photo: Jakabfi Balázs

V4 1

 

Location: Budapest, Architect: Fábián Gábor DLA, Arkt Építész Stúdió Kft., Juhász Veronika Photo: Danyi Balázs

V4 2

 

Tükörhegyi családi ház/ Family residence at Tükörhegy, Location: Törökbálint, Architect: Kalmár László, Kronavetter Péter, Zsuffa Zsolt,
Associate architect Nagy Gábor, Photo: Zsuffa Zsolt
V4 3

 

Location: Cserépfalu, Architect: Fajcsák Dénes, Arkt Építész Stúdió Kft. Photo: Mudri László
V4 4

A csehországi, szlovákiai és lengyelországi díjazottak:

V4 cseh

V4 szlovák

V4 lengyel

Forrás: MÉSZ

Megjelent: 1888 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. november 20., szerda 12:29

Blog archivum