Bejrút MKpartners

Ezek a világ legdrágább városai

2021.06.23. Írta:

Honkong talán nem meglepő az első háromban, de a másik két várost kevesen találnák ki. A magyar városok közül egyedül Budapest került fel a világ legdrágább városainak listájára.

A Mercer amerikai vagyonkezelő vállalat évről évre összeállítja a listáját arról, hogy a világ nagyvárosai közül hol mennyire drága a hétköznapi élet.

A 2021-es felmérésben 209 város szerepelt, és a rangsorból szépen kirajzolódik, hogy a koronavírus-járvány okozta válság, és annak megélhetésre, illetve ingatlanpiacra gyakorolt hatásai mennyiben befolyásolták egy-egy város vagy régió gazdasági helyzetét.

A vizsgált mutatók között a lakhatási költségek mellett a tömegközlekedés, az étkezés és a szabadidő is szerepelt.

Vince Cordova, a Mercer nemzetközi mobilitási elemzője a CNN-nek elmondta, hogy az idei rangsort a világjárvány igen jelentősen befolyásolta. Kifejtette, hogy az utazási korlátozások, a home office munkavégzés széles körű elterjedése, valamint az országonként eltérő járványhelyzet és az ebből is fakadó nagyon különböző járványkezelési és lezárási stratégia miatt ezúttal az összehasonlítás is nehezebb volt.

A lista első helyén Türkmenisztán fővárosa, Asgabat végzett. A drága megélhetés annak a következménye, hogy az ázsiai országban elhúzódó pénzügyi válság van, ami az élelmiszerárak drágulását és hiperinflációt okoz, és ez különösen a fővárosban csapódik le. A krízist Asgabat esetében nem a pandémia okozta, már a korábbi években is a rangsor élmezőnyében szerepelt, 2020-ban a második helyen végzett.

Ezúttal a tavalyi listavezető Hongkong kerül a második helyre. A dobogó harmadik fokát Bejrút kaparintotta meg. A libanoni főváros egy évvel korábban még csak a negyvenötödik helyet foglalta el a.

Érdekes adalék az is, hogy az euró közel 11 százalékot erősödött egy év alatt a dollárhoz képest, emiatt az európai városok drágultak a tengerentúli városokkal összevetve.
Hasonló hatást váltott ki az ausztrál dollár felértékelődése is, Sydney és Melbourne is előrelépett emiatt.

Az idei Olimpiai Játékok házigazdája, Tokió a negyedik helyre került, az ötödik helyen a legdrágább európai város, Zürich végzett.

A magyar városok közül egyedül Budapest került fel a listára, fővárosunkat a tavalyi 170. helyezés után 2021-ben a 162. helyre hangsorolták.

A térség városai közül Bécs 37., Prága 90., Pozsony 110., Zágráb 140., Bukarest 160., Belgrád 163., Varsó 164. helyezést ért el.

Forrás: vg.hu

 

Megjelent: 422 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. június 23., szerda 18:52

Blog archivum