A díjazott balatonhenyei lakóház Forrás: Balatoni Szövetség

Ezek az év legszebb balatoni házai

2023.03.24. Írta:

Balatonhenyei épület lett az Év Balatoni Lakóháza, balatonszárszói az Év Balatoni Üdülője, és balatonfüredi az Év Balatoni Középülete. Az Év Balatoni Háza 2022 építészeti díjpályázaton különdíjakat is kiosztottak.

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) és a Balatoni Szövetség 2022-ben ötödik alkalommal hirdette meg a balatoni építészeti díjpályázatot, amelynek lebonyolítását a szakminisztérium a Lechner Tudásközponton keresztül támogatta.

A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése a tágabb közönséggel, figyelemfelhívás a Balaton környezetében épített példaértékű épületekre.

Fabacsovicsné Kovács Krisztinának, a bíráló bizottság titkárának tájékoztatása szerint rekordszámú, 23 pályamű érkezett be, amiből 7 lakóépület, 10 középület és 6 az üdülő/gazdasági épület kategóriában. 

Az Év Balatoni Háza 2022. építészeti díjpályázat díjazottjai:

A díjak mellett a három kategória-nyertes összesen bruttó 1 000 000 Ft pénzjutalomban is részesült.

A díjazott balatonhenyei lakóház ludációjából:

"Adott volt egy megjelenésében jellegtelen, romos, át-és elépített régi parasztporta, amely tömegformájában és falai anyagában őrizte még az eredeti érték egy részét. Éles látás kellett ahhoz, hogy a valódi értéket megtalálja benne valaki. A tervező az örökség iránti jól értelmezett tisztelet mellett pontos, arányos módon bontotta ki a ház értékeit. Nem tett hozzá hagyományt, pedig lehetett volna, hogy kis archaizálással többet mutasson magáról az épület. De nem tette hozzá a korszerűség vélt indokaiból adódó kötelező modernséget sem. Határozottan alakította a mai életformára egy régebbi életmód tereit, jelezve ezzel azt is, hogy az igazán jó házak tiszta alaprajzúak, flexibilisek, befogadóak, bármilyen korban könnyen átalakíthatók, továbbfejleszthetők."

"Pozitív üzenet, hogy az új lakhatási igényeknek megfelelő terek – nagyméretű, fedett terasz, az egy légterű konyha-étkező-nappali egység, vagy a komfortot szolgáló vizesblokk – kialakítása a kötöttségek figyelembevételével is teljes értékű megoldást nyújt. Még csak az épület kubatúrájának növelésére sem volt igazán szükség. Szép gondolat az épület anyaghasználatában a meglévő, bontásra kerülő elemek másodlagos felhasználása. Az épület feltűnés nélküli környezetbe simulása, a homlokzatok finom aránya, részletképzése, a belső terek kialakítása és berendezése kiváló példája a megtartó szemléletű megújításra."

A pályázatra elektronikusan lehetett nevezni a kiemelt üdülőrégió (BKÜ) területén épült, 2013. január 1. után használatba vett épületekkel 2022. november 30.-ig a megvalósult épületek terveivel, illetve a házról és környezetéről készült fotókkal.

A Bíráló Bizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett megye építész kamarája, a NABE és a BSZ képviselője kapott helyet. A bizottság elnöke Lánszki Regő az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti államtitkára volt.

Forrás: hirbalaton.hu

Megjelent: 304 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. március 27., hétfő 10:51

Blog archivum