Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Felfelé csak a termelékenység növelésén át vezet az út az építőipar számára

2018.10.04. Írta:

Van mozgástér az építőipar súlyának növelésére, de csakis az ágazat modernizálásával - mondta Dr. György László államtitkár az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) mai győri konferenciáján.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta hogy 2017 és 2022 között 20.000 milliárd forintnyi megrendelésállomány vár az építőiparra, miközben csak 16.500 milliárdnyi kivitelezői kapacitás áll rendelkezésre. Ráadásul ezek a megrendelések időben egyenetlenül oszlanak meg. Mindebből egyébként 15.000 milliárd forintnyi az állami beruházás.

A magyarországi helyzet egyébként nem egyedi, Európa más országaiban is vannak hasonló problémák. A projektek komplexebbek, a szabályozások szigorúbbak, mindenhol létezik a szürke, illetve feketegazdaság. Nálunk különös probléma a kivitelezői struktúra elaprózódottsága, a sok egyedi gyártás igény, valamint az elavult tervezési folyamatok.

Elemzések szerint ideális esetben 48-60%-kal növelhető lehetne az építésgazdasági termelés. Ennek több feltétele van: egyrészt a kivitelezés hatékonyságának növelése, például előregyártott elemek használatával és a tervezési folyamat fejlesztésével. Fontos lenne a beszerzési-ellátási lánc racionalizálása, illetve az automatizálás és a digitalizáció.

Dia10

A legnagyobb kihívásokra - az építőipari megrendelésállomány és kapacitások összehangolása, valamint az építőipari termelékenység növelése - az ITM a következő megoldási javaslatokkal válaszol:
- keresletkisimítás és kapacitásbővítés a termelékenység növelésével;
- a kkv-kat célzó technológiai fejlesztésre és képzésre fordítható támogatási program indítása.

Dia12

Az államtitkár elmondta, hogy a kisvállalkozásokat támogató program idei keretösszeget 8-ról 16 milliárdra bővítette a kormány. Az első, januári pályázati ütem 134 nyertesével hamarosan szerződést kötnek, és megkapják a támogatást is. Holnap, azaz október 5-én pedig megjelenik az új kiírás, amely még tágabb körnek szól, igaz várhatóan alacsonyabb támogatási intenzitással valósulhat meg. Már 10 munkavállalóval működő kisvállalkozások is pályázhatnak, és nemcsak kivitelezők, az alsó határt pedig 25 millió forintra csökkentették. Az elbírálásnál fontos szempont lesz a bérszínvonal és a vállalt bérnövekedés mértéke.

Iparági oldalról megerősítette az államtitkár által elmondott szükségeleteket Peterka Attila (West Hungária Bau Kft.) aki az épületéptési alágazat helyzetét ismertette. Mint elmondta, elengedhetetlen a többi között a struktúra átalakítása, hiszen mind a hosszú alvlállalkozói láncok, a rossz projektszervezés, az alacsony likviditás és innovativitás gátolja a hatékonyság növelését. Fontos lenne javítani a projektelőkészítésen, a tervezésen és a lebonyolításon is. Kiemelte, hogy a munkaerő biztosítására nem szükséges, de nem elégséges a duális képzés reformja (modern oktatóközpontok létrehozásával, képzett oktatókkal), valamint a digitalizáció és a robotika oktatása. Tenni kell azért is, ,hogy legyen kit tanítani az építőipari szakmákra. Ehhez vonzó jövőképpel, megfelelő munkakörnezettel, a modern technológiák alkalmazásának lehetőségével el kell érni és be kell vonni az új generációkat.

Dr. György László előadása letölthető INNEN.

Megjelent: 1747 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. október 15., hétfő 14:06

Blog archivum