MKpartners

Fogynak az új lakások, és egyre kevesebb épül

csütörtök, 09 április 2020 13:52 Írta:

Az új lakások kínálata egyre szűkösebb, és ugyan most a kereslet is visszaesett, de ha nem jönnek ösztönző kormányzati intézkedések, a járványhelyzet után sem fog tudni hosszú ideig magához térni a lakásépítési ágazat.

A legutóbbi Lakáspiaci Riport (Eltinga) adatai szerint Budapesten a 2019. december - 2020. február közötti időszakban alig több mint 700 újépítésű lakást adtak át (és ebben benne vannak a tetőtérbeépítések is).  Ezek közül csak három olyan lakás van, amelyet már a 27%-os áfakulcs érint, a többit még a kedvezményes 5%-os áfával adhatják el. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy a 27% áfa mellett nem éri meg lakásokat építeni.

Ugyanakkor az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) legfrissebb közleménye szerint egyre több új projekt előkészítése lelassult, leállt. Ez egyaránt jellemző az állami, önkormányzati és a magánmegrendelésekre. A március hónapban megkötött új szerződések volumene a szokásos/várt volumennek mintegy 65%-át érhette el. Az ágazat megrendelési állománya jelentős kormányzati/önkormányzati megrendelések nélkül zuhanásszerűen csökkenhet.

Az ITM/Kormányzat javaslati csomagjában szereplő „előrehozott” beruházási csomag minél előbbi kiírását sürgeti az ÉVOSZ.

Az eddig bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban Kiss Gábor, a Metrodom ügyvezető igazgatója, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület alelnöke kérdésünkre elmondta, hogy minden segítség könnyítést jelent, de meg kell várni a részleteket, mert most még egyáltalán nem tudni, mennyiben vonatkoznak majd ezek az építőipari cégekre. "Az adó megfizetésében a könnyítések üdvözlendők, ez mindenkinek jó, de különösen a mikrovállalkozásoknak fontos, nekik ez nagy segítséget jelent" - tette hozzá.

Ami a bajba került ágazatok számára ígért beruházási támogatásokat (infrastruktúrafejlesztés támogatás, kedvező hitelek, garanciák) illeti, Kiss Gábor úgy fogalmazott, hogy reméli, ha „a magánszektor visszaesik, akkor az állam nagyobb megrendeléseket hoz majd a piacra. Ezt hívják anticiklikus gazdaságpolitikának. A hitelek a nehezebb időkben piaci lapon nem elérhetőek, mert a bankok a kockázatot kerülik (magasabb kamat, magasabb önerő stb). Az állami kamattámogatás és -garancia csökkenti a bank kockázatát és így a hitelezés tovább folytatódhat.”

Az ÉVOSZ közleménye szerint az építési vállalkozók is fontosnak tartják, hogy meghatározott körben fennmaradjon az új építésű lakásoknál a kedvezményes, 5%-os áfa alkalmazása. A rozsdaövezetekben megvalósuló lakásépítéseknél érvényesíthető kedvezményes forgalmi adózás rendjét minél előbb kérik meghirdetni, bevezetni.

Több szakmai szervezet mellett a TLE is javasolta az ITM-ben készülő építésgazdasági stratégiába beépíteni az áfakedvezményeket: az 5%-os újlakásáfát, valamint az áfavisszatérítést. (TLE lakásépítési javaslatok az építésgazdasági stratégiába)

Javasoltuk az áfakedvezmények újbóli bevezetését a támogatási rendszerbe olyan feltételekkel, hogy azok valóban a kívánt célcsoporthoz (fiatal, gyermeket vállaló hazai családok) jussanak el. Az 5%-os újlakásáfa bevezethető lenne olyan feltételrendszer kialakításával, amely a kiemelt célcsoportok számára teszi csak elérhetővé a támogatásokat (kizárva a befektetői spekulatív felhasználást). Ilyen feltétel lehetne például a lakások nagyságának korlátozása mellett bizonyos szociális megkötéseket alkalmazása, akár a népesedési célokat, a családok érdekeit közvetlenül figyelembe vevő módon.

Javasoltuk továbbá az áfa-visszatérítés bővítését a most is érvényes feltételekkel (új építésre, bővítésre, valamint korszerűsítésre egyaránt vonatkozóan, legfeljebb 5 millió Ft-ig), de a jelenlegi 2486 kistelepülésről a települések jelentősen szélesebb részére, akár az összesre kiterjesztve.

 

Megjelent: 512 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 09 április 2020 14:18