Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Folyamatos negatív sokk érte a hazai albérletpiacot

2020.11.03. Írta: Ingatlannet

Megvizsgáltuk, milyen hatások érték hazánk kiadólakás-piacát. Miután előző cikkünkben arról írtunk, hogy mi változott a lakásárak terén egy év alatt, most a fővárosi és vidéki ingatlanpiac változásait vizsgáltuk meg.

Ellentétes fordulatot vett a bérleti piac

2019 utolsó negyedévében a fővárosi albérletpiacon egy természetes lassuló szakasz következett, a lakásbérleti díjak stagnálásnak indultak. Tavaly decembertől egészen februárig változatlanok voltak az árak. Majd a hazánkba márciusban betörő világjárvány az albérletárakat több, mint 6%-kal vetette vissza, a csökkenés pedig azóta is tart. Egy év alatt – 2019 szeptembere és 2020 szeptembere között – a lakásbérleti díjak esetén 11%-os visszaesés volt tapasztalható.

A növekvő esetszámok hatására az oktatási intézmények március 13-ától bezártak, az iskoláknak határozatlan ideig digitális oktatásra kellett átállni. Ez nagyban megnehezítette a lakástulajdonosok helyzetét: a főiskolai hallgatók nagy része hazatért szülővárosába, hátrahagyva az addig fenntartott albérletet. Emellett a munkahelyi elbocsátások sem kedveztek a bérbeadóknak, a bérlőket terhelő nehézségek miatt jelentős bevételtől estek el.

De nem csak a világjárvány hatott negatívan a fővárosi kiadó lakások piacára. A júliusban elfogadott Airbnb-törvény hatására megnőtt a hosszútávra kiadó lakások száma a piacon, a turisztikai célú – azaz rövid távú – lakáskiadásra berendezkedett tulajdonosok az önkormányzati szigorításoktól félve jobbnak látták a hosszú távú lakáskiadásra való áttérést.

A visszaesés mértéke meghaladta a 10%-ot

A megnövekedett kínálat és az egyre fogyó kereslet hatására szeptemberre a bérleti díjak visszaesése meghaladta a 10%-ot, az ingatlannet.hu statisztikái szerint a csökkenés mértéke már 11,2%. Jelenleg – a szeptemberi adatok alapján – 3314 forintért kerülnek meghirdetésre átlagosan a kiadó lakások négyzetméterenként. Ezzel szemben a koronavírus-járvány előtt – idén februárban – még 3700 forintos átlagos négyzetméter áron lehetett kiadó lakáshoz jutni a fővárosban. Ami a lakásonkénti bérleti díjakat érinti, jelenleg már 100 ezer forint alatti bérleményt is találunk a piacon, de a nagyobb lakások esetén még mindig 120 és 150 ezer forinti közötti havi összeget kell fizetni a lakástulajdonosoknak.

Utolérheti a vidék a fővárost?

Nem sokkal maradnak el a vidéki árak a fővárosi bérleti díjaktól. Ha az árak visszaesése tartósan fennáll, hamarosan a vidéki árak szintjére csökkenhetnek a budapesti kiadó lakásokért kért díjak.  Vidéken a következő árak jellemzőek: a győri albérletek többsége jelenleg 100-120 ezer forint fejében kerül bérbeadásra. A szegedi, valamint pécsi albérletek árára – a budapesti árakkal szemben – a koronavírus-járvány nem volt hatással, a négyzetméterenkénti ár 2000 forint körül mozog, így a kiadó lakások nagy része a 90 és 120 ezer forint közötti bérleti díj körül mozog. A legnagyobb vidéki városban, Debrecenben a legdrágább az albérlet: négyzetméterenként 2400 forintot kérnek a főbérlők. Ez alapján a lakástulajdonosok Debrecenben az albérletek többségéért 150 és 160 ezer forint közötti összeget kérnek el.

Stagnálás várható a bérleti díjak esetén

Az idei év változásai nem kedveztek az albérletpiacnak. Az eddigi évek növekvő tendenciája folyamatosan dráguló albérletpiacot eredményezett, majd több negatív hatás is közrejátszott a lakásbérleti díjak nagymértékű visszaesésében. A budapesti lakástulajdonosokat érintették a legsúlyosabban az bérleti piacon bekövetkező változások. A szakértők szerint a folyamatos visszaesés mértéke csillapodhat, a következő időszakban a bérleti díjak stagnálása lesz várható.

Forrás: Ingatlannet

Megjelent: 711 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. november 04., szerda 12:54

Blog archivum