Gyönyörű katalán boltozat

2014.04.04. Írta:

A CONSTRUMÁN LÁTTUK

Egy régi boltozási technikáról van szó, aminek lényege, hogy a boltozatot alkotó elemeket, téglákat összekötő habarcs kohéziós szilárdságát, vagyis összetartó erejét is kihasználják a szerkezet megépítésekor. Óriási terhelést bír el! Készülhet így födém, lépcsőív, korlát, sőt híd is.

Bár a szerkezet elterjedt elnevezése katalán boltozat, ez az építési mód az egész mediterráneumban ismert volt. A legrégibb ismert hasonló szerkezet 1382-ből származik, de a ma így nevezett építésmód először Valenciában jelent meg a XIX. században, később Itália déli részén is kedveltté vált.  A XX. századra egész Spanyolországban, és Amerikában, majd Dél-Amerikában is nagyon kedveltté vált. A ma ismert elnevezés először 1904-ben bukkant fel egy építészeti kongresszuson, Madridban.

Itthon nemrég a BME lelkes építészhallgatói láttak hozzá, hogy felelevenítsék ezt a módszert. Építettek egy lépcsőt, aminek fázisait a facebook-oldalukon lehet megnézni. Most a Construmán is bemutatnak egy mintaboltozatot a Hungexpo A-pavilonjában. Következő nagy tervük egy katalán boltozatos híd megépítése.

Érdemes követni a projekt sorsát és további hasonló szépséges építmények létrejöttét a facebook.com/katalanboltozat oldalon.

Íme néhány csodás példája a katalán boltozatnak:

Moncunill textilgyár belső csarnoka, Terrassa, Spanyolország

Moncunill textilgyár belső csarnoka, Terrassa, Spanyolország

Moncunill textilgyár teteje, Terrassa, Spanyolország

Santa Naria del Mar, Barcelona, Spanyolország

Gaudí - Güell palota, Barcelona, Spanyolország

Megjelent: 4998 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 23 május 2014 12:56

Blog archivum