igylakunk.hu / KSH

Győr-Moson-Sopron megyében építkeznek a legtöbben

2016.09.30. Írta:

Az ország észak-keleti régióiban alig nőtt a lakásépítések száma, és Budapest is csak harmadik a sorban. Győr-Moson-Sopron megyében azonban négyszer annyi lakás épül, mint az országos átlag - olvasható a KSH megyei elemzésében.

2016 első felében, a korábbi évekre jellemző visszaesés után emelkedett az újjonan felépült lakások száma. Az év első hat hónapjában országosan 3420 új lakás létesült, 11%-kal több, mint egy évvel korábban. Az építkezések élénkülése területileg nem volt egységes; míg nyolc megyében az elkészült lakások száma kevesebb volt az egy évvel korábbinál, addig a többi térségben a növekedés mértéke széles határok között (106 és 277%) mozgott. Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében, ahol az átadott lakások közel fele koncentrálódott, 9%-kal több lakás épült az előző évinél.

Az ország egészében tízezer lakosra átlagosan 3,5 új építésű lakás jutott. A mutató értéke Győr-Moson-Sopron megyében az átlag több mint négyszerese volt, de az átlagot meghaladó értékek jellemezték Budapest mellett Vas, Csongrád, Zala, Pest és Veszprém megyét is. A lakásépítések intenzitása Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében ezúttal is jóval elmaradt az országos átlagtól.

 épített lakások

Az építkezési kedv fellendülését jelzi, hogy a 300 m2 alatti lakások építésére benyújtott bejelentések és a kiadott építési engedélyek száma együtt országosan több mint a duplájára, 13236-ra nőtt egy év alatt. Budapesten, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében koncentrálódik az építkezések kétharmada. A fővárosi engedélyek, illetve bejelentések száma közel háromszorosára emelkedett, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében pedig 80-90%-kal nőtt.

A KSH Fókuszban a megyék című kiadványa negyedévente áttekintést nyújt Budapest, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról. A változásokat, a térségek közötti különbségeket térképek és több száz interaktív grafikon szemlélteti, a folyamatok megértését pedig rövid, lényegre törő magyarázatok és részletes táblázatok segítik.

Megjelent: 2078 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. november 07., hétfő 10:13

Blog archivum