Százezer lakosra jutó lakásépítés, 2017. I. negyedév KSH Fókuszban a megyék

Három megye elhúzott a lakásépítésben

2017.07.06. Írta:

A lakásszektor élénkülése 2017 I. negyedévében tovább folytatódott: 2061 új lakás épült, 47%-kal több, mint egy évvel korábban. Az országos széttagoltság továbbra is jelentős: az éllovas és a sereghajtó megyék között több mint ötvenszeres a különbség – olvasható ki a KSH legfrissebb Fókuszban a megyék című kiadványából.

Országszerte dinamikusan nőtt a lakásépítés, a megyei jogú városokban (1,5-ször), valamint a többi városban 2-szer annyi lakás épült, mint egy évvel korábban. Legdinamikusabb növekedés a községekben volt, több mint 2,5-szer annyi lakás épült, mint 2016 I. negyedévében. Ugyanakkor Budapesten a nagyobb építési beruházások eltolódásával összefüggésben fele annyi lakás épült, mint egy évvel korábban. A megyék zömében a használatba vett lakások száma az országos átlag fölött nőtt, főként Zala és Hajdú-Bihar megyében. Ugyanakkor Somogy és Csongrád megyében kevesebb lakás épült, mint egy évvel korábban.

Országosan tízezer lakosra 2,1 új építésű lakás jutott. A mutató értéke továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, az átlag 5-szöröse. A sort Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Nógrád megye zárta, ahol 0,2 lakás jutott tízezer lakosra, azaz a két szélső érték között ötvenötszörös a különbség.

2017 I. negyedévében az építésügyi szakhatóságokhoz összességében 9525 egyszerű bejelentés érkezett, illetve új lakás építésére adtak ki engedélyt, ami 89%-kal több az előző év azonos időszakinál. A megyék többségében nőtt a bejelentett lakásépítések és a kiadott építési engedélyek száma, legnagyobb mértékben Zala megyében, ugyanakkor visszaesett Somogy és Nógrád megyében.

Százezer lakosra jutó épített lakások száma 2017 I negyedévA százezer lakosonként épített új lakások számával, csakúgy mint tavaly, most is Győr-Moson-Sopron, Vas és Pest megye a toplistás, csak az első három közötti történt helycsere. Győr-Moson-Sopron 110 lakással most is az abszolút első, a második és a harmadik helyezett azonban helyet cserélt 2016-hoz képest. Ezúttal Vas megyében épült több - 72 - lakás 100 ezer lakosonként, Pest megyében pedig 39.

Budapest kiesett a top 3-ból

Míg 2016-ban az év során összesen 158 új lakás épült a fővárosban 100 ezer lakosonként, idén az első negyedévben mindössze 12, ami vélhetően a vállalkozói lakásépítés előretörésével függ össze, a nagyobb projekteknek több idő kell a megvalósulásra.

A fővárosban 2017. I. negyedévben 204 lakást vettek használatba. A nagyobb léptékű építési beruházások még nem készültek el, így 51%-kal kevesebb új lakás épült fel, mint egy évvel korábban. Az építésügyi szakhatóságok 2017. I. negyedévben 4395 egyszerű bejelentésről értesültek, illetve új lakás építésére adtak engedélyt, ami 3,2-szerese a 2016 azonos időszakinak.

Budapesten – a korábbi időszakoktól eltérően – a természetes személyek megbízásából, a saját használatra szánt, családiházas-építkezések szerepe volt a meghatározó. Az építtetői körön belül főként a természetes személyek által épített lakások aránya nőtt, a vállalkozásoké csökkent.

Az I. negyedévben a fővárosban átadott új lakások közül a 4 és többszobás lakások száma emelkedett, 2,9%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, és 69%-át tette ki a Budapesten használatba vett lakások számának.

Ahol alig épül lakás

A lista végén állókhoz az első negyedévben becsatlakozott Heves megye is, százezer lakosonként Nógrád 2, Borsod-Abaúj-Zemplén 2, Békés 4, Heves pedig 5 lakást épített. Azaz a két szélső érték esetében százezer lakosonként is ötvenötszörös a különbség a megyei teljesítmények között.

Az építési tervekről a KSH megállapítja, 2017 első negyedévében az építésügyi szakhatóságokhoz összességében 9525 egyszerű bejelentés érkezett, illetve új lakás építésére adtak ki engedélyt, ami 89 százalékkal több az előző év azonos időszakinál. A megyék többségében nőtt a bejelentett lakásépítések és a kiadott építési engedélyek száma, legnagyobb mértékben Zala megyében, ugyanakkor visszaesett Somogy megyében és gyakorlatilag nulla építést produkáló Nógrád megyében is volt még tere a csökkenésnek.

Forrás: KSH, Napi.hu

Megjelent: 2578 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. július 06., csütörtök 11:59

Blog archivum