flickr.com

Házőrző helyett okos ház

2014.01.14. Írta:

Ha akarod, beszél hozzád, kever neked egy italt, ugat, ha ismeretlen közeledik az otthonodhoz. Az intelligens lakások piaca egyre erősödik világszerte.

A SmartThings amerikai startup olyan platformot mutatott be nemrégiben, amelynek segítségével viszonylag kevés befektetéssel intelligensé változtathatjuk otthonunkat. A fejlesztésekkel a gyártók okossá változtathatnak riasztórendszereket, ajtózárakat, vagy akár villanykörtéket is.

Beprogramozhatjuk a SmartThings alkalmazásával, hogy ébredéskor a házunk köszöntsön bennünket, bekapcsolja a kávéfőzőt, tájékoztasson a várható időjárásról és elindítsa kedvenc rádióműsorunkat. A villany hazaérkezésünk közeledtével felkapcsolódik, de ha idegen közelít, akkor kutyaugatást mímel. Távvezérléssel a fény erősségét is szabályozhatjuk. A munka utáni kikapcsolódáshoz bekapcsoltathatjuk kedvenc zenénket miközben az okos inashelyettesítő kikeveri kedvenc italunkat.

Több mint 1000 eszköz és szolgáltatás tud együttműködni a SmartThings applikációjával. A cég vezetője szerint már 500-1000 dollárból meglehetősen okos otthont fejleszthetünk magunknak.

Egyre nagyobb lesz az igény az intelligens lakásokra Európában

2020-ra várhatóan 10,05 milliárd euróra nő az európai „okos” lakások piacának értéke, évente 18,17 százalékos növekedési rátával számolva.

A gyártás fő termékei a biztonsági és beléptető rendszerek, a szórakoztató egységek, a fényszabályozó panelek, a HVAC (fűtés, szellőzés, légkondicionálás) vezérlő, valamint a házi egészség-felügyeleti rendszerek.

A piac fő húzóereje az energia- és költségmegtakarítás, a csökkentett széndioxid-kibocsátás, az idősödő népesség, a biztonság és a kényelem, valamint a kormányzati kezdeményezések.

Ugyanakkor van néhány visszafogó tényező is, úgy mint a szabványok hiánya, a magas beruházási költségek, és természetesen az európai gazdaság lelassulása is.

A villamos hálózaton keresztüli kommunikációs szolgáltatások és az okos hálózati technológiák jelentik az intelligens otthonok piacának legfőbb lehetőségeit.

Források: hvg.hu, businessinsider.com, asmag.com Fotó: flickr.com

Megjelent: 2489 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 23 május 2014 11:59

Blog archivum