Hol épülnek majd lakások a kiadott engedélyek alapján Magyarországon?

2020.01.17. Írta:

Az épített lakások aránya továbbra is Budapesten, Pest, illetve Győr-Moson-Sopron megyében volt a legnagyobb, míg egyes megyékben - pl. Nógrád, Tolna - szinte szabadszemmel nem is látható az épített lakások mennyisége a megyei bontást mutató ábrán a KSH Fókuszban a megyék című kiadványában.  A kiadott új lakásépítési engedélyek és az egyszerű bejelentések száma is nőtt valamelyest, a fővárosban a legnagyobb arányban. 

Enyhén emelkedett a lakásépítések száma Magyarországon, 2019 I‒III. negyedévében az országban 10 302 új lakás épült, 0,8%-kal több, mint 2018 azonos időszakában.

A fővárosban jelentősen (17%-kal), a megyei jogú városokban és a községekben kismértékben (5,2, illetve 6,4%-kal) nőtt, a többi városban viszont számottevően (18%-kal) visszaesett az épített lakások száma. 7 megyében kevesebb, 12 megyében több új lakás épült. A növekedéshez Budapesten kívül Fejér és Veszprém megye járult hozzá a leginkább. A fővárosban és a megyék többségében megfigyelhető pozitív tendenciát ugyanakkor számottevően mérsékelte a Pest, illetve – kisebb lakáspiaci súlya ellenére – a Somogy megyében bekövetkezett visszaesés.

Országosan tízezer lakosra 10,5 új építésű lakás jutott. A mutató értéke változatlanul Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb (34,4), az országos átlag 3,3-szerese, és átlag feletti értékek jellemezték Budapest mellett Pest, Veszprém, Vas és Fejér megyét is. A lakásépítések intenzitása Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Baranya, illetve Békés megyében volt a legalacsonyabb (1,8 és 2,1 közötti), nem érte el az országos átlag egyötödét.

Az épített lakások átlagos alapterülete (97 m²) az előző év azonos időszakitól valamivel elmaradt. A legnagyobb átlagos alapterületű lakásokat Heves megyében, a legkisebbeket Budapesten és Győr-Moson-Sopronban vették használatba.

A 2019 I‒III. negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések együttes száma alapján 27 388 új lakásnak az építése kezdődhetett el, 2,7%-kal többnek, mint egy évvel korábban. Az építendő lakások száma Budapesten jelentősen, a községekben pedig kismértékben nőtt, ugyanakkor a megyei jogú városokban, valamint a többi városban egyaránt csökkent. A fővároson kívül az ország 9 megyéjében nőtt az építési kedv, a növekmény jelentősebb részét adó megyék közül leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében.

 A Fókuszban a megyék című kiadvány további megyei adatai alapján a Helló Vidék azt járta körül, hogyan alakult a megyék infrastrukturális ellátottsága, a munkanélküliségi- és foglalkoztatási rátája, mennyi volt a havi nettó átlagkereset.

Megjelent: 1560 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. július 27., hétfő 13:00

Blog archivum