Flickr

Így igazodhat el az új szakképzési és felnőttképzési rendszerben

2021.02.11. Írta:

A szakképzés és felnőttképzés rendszerének megújítása elindult és jelenleg is zajlik. Célja a munkaerőpiaci igényeihez rugalmasan alkalmazkodni képes képzési rendszer létrehozása. Az átalakítás lényeges eleme a vállalkozások bevonása az oktatásba, elsősorban a gyakorlati képzésbe. Az ÉVOSZ és az MKIK új, közös kiadványa nagy segítség lehet az építőipari vállalkozásoknak a szabályok megértésében, az új struktúra kialakításában, a számunkra utánpótlást jelentő szakemberképzés megvalósításában.

Mint írják, "az új szakképzési és felnőttképzési stratégia széles alapokra helyezte az alapszakmák oktatását, de a piaci igényekhez rugalmasan alkalmazkodó felnőttképzés átalakításával létrehozta a munkaerőpiaci igényeket jobban kiszolgálni képes felnőttképzési rendszert is. Az egymásra épülő két képzés lehetővé teszi az egész életen át tartó tanulást. Az új szakképzési és felnőttképzési rendszerben nagyobb szerep és felelősség hárul a gazdaság szereplőire, a vállalkozásokra a gyakorlati tudás átadásában."

A kiadvány bemutatja az új képzési rendszert, ugyanakkor kiemeli azokat a területeket, amelyek az építőipari szereplők számára specifikusak, illetve amelyek a szétaprózott építőipari cégszerkezetben nem valósíthatók meg.

Javaslatokat is megfogalmaznak arra nézve, hogy ezeken a területeken hogyan lehetne hatékonyan működtetni a képzési rendszert. Ilyen például a nagy és közepes vállalatoknál létrehozható vállalati képzőközpontok kialakítása, amelyek a mikro- és kisvállalkozásokat is segíthetnék a duális képzésbe való bekapcsolódásban.

A kiadvány bemutatja a szakképzés rendszerét, az ösztöndíjrendszert, a munkaszerződések működését a duális képzésben, az oktatási tartalmak és a vizsgáztatás új megközelítését, a szakirányú oktatás és a felnőttképzés új szabályait, a képzőközpontok és tudásközpontok kialakításának lehetőségeit. Kitér az építőipari cégek szerepvállalásának lehetőségeire és módjára, a saját munkavállalók képzésére, a tanúsításokra, a képzési hitelekre, valamint a vonatkozó jogszabályi háttérre is.

A kiadvány az ÉVOSZ honlapjáról letölthető: https://www.evosz.hu/data/dokument/Szakkepzes_es_felnottkepzes.pdf 

 

Megjelent: 97 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 11 február 2021 12:50

Blog archivum