Így is lehet lakótelepet építeni

2014.10.10. Írta:

Függőleges falu – mondja művéről az építész. Mások a toronyház antitézisének tartják a 31 lakóépületet magában foglaló szokatlan felépítésű szingapúri Interlace-komplexumot.

Az Interlace tervezője, Ole Scheeren szerint az Interlace fontos prototípusa egy új szemléletnek. „A szabályok-hatékonyság-profit követelményei által standardizált formákból sikerült kitörni, és megmutatni, hogy másképpen is lehet – nyilatkozta Scheeren.

Interlace by Ole Scheeren dezeen 2

A 170 ezer négyzetméteres komplexum horizontális épületei egymásba nyúlnak, méhsejtszerűen elhelyezkedve keretet adnak a nyolc nagy hatszögletű udvarnak. A 2013 végé átadott Interlace-ben 1040db különböző méretű lakás található a hatemeletes épületekben.

Interlace by Ole Scheeren dezeen 3

A lakótömbök keresztezik egymást, több helyen túl is nyúlnak, így ölelve körül a belső kerteket, tetőteraszokat és közösségi tereket. Az épületek közötti többemeletnyi üres terek segíti a lakások bevilágítását és a szellőzést, szemben az elkülönült lakótornyok kínálta környezettel. A zöld felületek aránya is jóval nagyobb lett így.

The Interlace by Ole Scheeren dezeen Gr1

A nyolc nagy belső udvar – amelyek olyan neveket kaptak, mint Színháztér, Lotus-tó, Esőerdő-fürdő –kellemes szolgáltatásokat kínál az úszómedencéktől a teniszpályákon, sport- és játszótereken át a grillezőhelyekig. A terület köré 1 kilométeres futópályát is kiépítettek. 

The Interlace by Ole Scheeren dezeen Gr3

Interlace by Ole Scheeren dezeen 4

Forrás: dezeen.com
Photography is by Iwan Baan.

Megjelent: 3063 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. október 10., péntek 16:22

Blog archivum