Pixabay

Így terveznek erre az évre az építkezők, felújítók

2020.05.29. Írta:

Vajon hogyan hatott a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzet a magyar építkezésekre, felújításokra? Erre kereste a választ a Mapei exkluzív felmérése, amelyet 5600-nál is többen töltöttek ki. Az érdekes eredményeket most részletesen bemutatjuk.

Először is azt szerettük volna megtudni, hogy a kialakult veszélyhelyzet hogyan befolyásolta a tervezett vagy éppen megkezdett építkezéseket, felújításokat. A válaszadók felénél zavartalanul folyt a munka vagy a tervezési fázis, a másik felénél viszont vagy maga a megbízó, vagy a kivitelező állt el a munkáktól.

A második kérdés a közeljövőre irányult. A válaszolók 80%-a úgy gondolja, hogy meg tudják valósítani idén a tervezett kivitelezési munkákat, de 51%-uk szerint csúszás lesz a kivitelezésben.

Érdekesség, hogy 31% úgy gondolta, hogy a boltok bezárása miatt lesz a csúszás, míg 20% azt mondta, hogy a kivitelezők nem dolgoznak majd. Ezek a félelmek szerencsére nem igazolódtak be, az üzletek a korlátozások értelmében is nyitva tarthatnak délután 3-ig, és a szakemberek is szívesen dolgoznak, a higiéniai szabályokat betartva. 

A válaszadók 54%-a nem szeretné elhalasztani a kivitelezést, 7%-uk pedig meggyőzhető, hogy ha a szakemberek betartják a biztonsági, higiéniás előírásokat, akkor nem kell a munkákat elhalasztani, és megvalósíthatóak az idénre tervezett felújítások, építkezések.

Az építtetők, felújítók legnagyobb félelme anyagi okokra vezethető vissza: 38% számít arra, hogy drágulni fog az építőanyag, 35% pedig a pénzügyi forrásának elapadásától tart. Az már bebizonyosodott, hogy a másik két megemlített bizonytalansági tényező nem igaz: nem zártak be az üzletek és a kivitelező szakemberek is zavartalanul dolgozhatnak.

Sokan gondoltak arra is, hogy önerőből oldják meg a kisebb felújítási munkákat: festést, tapétázást, burkolat javítását, fugázást, laminált padló cseréjét, sőt még a betonjavítást is. A válaszadók 9%-a viszont úgy nyilatkozott, hogy inkább mindent szakemberre bíz – aki így jár el, az nem esik el a garanciától és a reklamációs lehetőségtől sem.

Forrás: Mapei Kft.



 

Megjelent: 840 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. június 02., kedd 15:53

Blog archivum