Így újulhatnának meg a kockaházak

2019.08.02. Írta:

Ökológiai lábnyom nélküli lakóházzá alakított Kádár-kockával nyert több díjat a Solar Decathlon Europe 2019 versenyen a Miskolci Egyetem csapata. Az egyetemi hallgatók nemzetközi innovációs házépítő küzdelmét a francia Habiter2030 csapat nyerte.

A Miskolci Egyetem konzorciuma a Pécsi Tudományegyetemről és az algériai Blidai Saad Dahlad Egyetemről érkező hallgatók és oktatók segítségével építette meg a Hungarian Nest+ projektet, amellyel az építészeti kategóriában 2. díjat, az energiahatékonysági kategóriában pedig a 3. helyezést nyerték el, és megszerezték az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) különdíját, valamint a közösségépítési különdíjat is.
A BME hallgatóiból álló magyar koeb csapat a Speed Peer Review különdíjában részesült.

A szakmai zsűri értékelése és összesített pontozása alapján a Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi házépítő versenyt a Habiter2030 csapat (Franciaország) nyerte, második helyen a MOR Team TU Delft (Hollandia), a harmadik helyen pedig az Over4 csapat (Románia) végzett.

verseny

Az idén először rendezték meg Magyarországon a világ egyetemeinek energiatudatos építészeti versenyét. A Szentendrén megrendezett verseny fő szakmai témája a meglévő épületállomány – akár a 800 ezer magyar kockaház - felújítását célzó megoldások bemutatása volt. A csapatok meg is építették, amit megterveztek.

A Solar Decathlon központi célja a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése az egyetemista csapatok által felépített pályaműveken keresztül. Fontos szempont volt, hogy a verseny szorosabb kapcsolatot hozzon létre az egyetemek és a piaci szereplők között.

A 10 csapat két hét alatt a fenntarthatósági szempontok figyelembe vételével, kizárólag napenergiát felhasználó, energia hatékony, környezettudatos és könnyűszerkezetes lakóépületeket tervezett és épített fel.

Hungarian Nest+

A mintaház, az átalakított "Kádár-kocka" egyebek mellett beszéd alapú felismeréssel reagál az érzelmekre: ahhoz alakítja például a fényviszonyokat. Az építmény teteje hármas rétegfelépítésű, a teraszon és a naptérben elhelyezett élőflóra adja a ház önfenntartó oxigénbázisát. A laktérben újrahasznosított anyagokból készült bútorok mellett az okoseszközök telefonos applikációról egyszerűen működtethetőek.

A csapat külső burokkal ("másodlagos bőrrel") vette körül az épületet, amelyen napkövető árnyékoló falak, mozgatható zsalutáblák és tolófalrendszer van. Ezzel újrarendezték a ház alaprajzát, tájolását, de a ház belső elosztása is szabadon kombinálható a különböző családméretekhez. Az átépítéshez természetes anyagokat, fát, papír szigetelést, viaszos vályogot használtak.

nest HU

Számos újítás szolgálja az energiahatékonyságot. A déli oldalon kialakított mobil naptér például polikarbonát tolófalával télen szoláris burokként látja el energiával az épületet. Külön elismerést kapott az épület alatt átvezetett Venturi torony, amely képes felgyorsítani a légáramlást. Mindehhez jönnek az újrahasznosított anyagokból készített "okos" bútorok, és az épületet vezérlő automatika, amely a környezeti hatásokra reagálva a tulajdonos szokásai alapján irányítja az épület működését.

A Pécs Ma videója az elkészült házról.

Koeb – a másik magyar projekt

A koeb csapata egy újszerű megoldást dolgozott ki a magyarországi épületállomány korszerűsítésére és felújítására, elsősorban a külvárosi területeken és vidéki települések esetén. A koncepcióban az energiahatékonyság, a környezettudatos építés és lakóházhasználat is szerepet kap. A meglévő házakhoz építhető koeb modulok hatékony megoldást jelentenek az otthonok élettartamának növelésére, alacsonyabb energiafogyasztás elérésére, valamint hozzájárulhatnak a lakosság kényelmének és tudatos energiafelhasználásának javításához. A hozzáépítésre alkalmas rendszer olyan teljes funkciót ellátni képes házelemekből áll, mint a Gépészet, a Fürdőszoba Modul és napfényes, tértágító Naptér modul. Az előregyártott szerkezetek könnyen csatlakoztathatók a meglévő egyszintes lakóházakhoz. 

koeb HU

Inhabit2030 – a győztes francia projekt

Az energia új korszakának hajnalán a csapat által képviselt régió új kihívásokkal szembesül. Északnyugat-Európára jellemzően, Franciaország egyik legnépesebb és leginkább sebezhető régiójáról van szó, ahol az ipari forradalom és hanyatlás következtében sűrű városszövet alakult ki. A régióban több mint 700.000 ház maradt hátra az 1930-as évekből, melyek egyedülálló tulajdonságaik ellenére rehabilitációra szorulnak.

A Habiter2030 csapata megoldást kínál ezen lakások felújítására egy olyan kollektív mozgalom ösztönzésével, mely új fejlődési, foglalkoztatási és oktatási lehetőségek irányába mutat. Amellett, hogy a csapat az épületek fejlesztésére és átalakítására fókuszál, a Habiter2030 projekt valódi esszenciája a társadalom és a városi környezet integrációja, mely egy új modellt jelent a megosztás és a kölcsönösség terén. A projekt középpontjában a lakók állnak, ezért a csapat tagjai egyedi és innovatív megközelítést követve találékony, takarékos és egyszerű megoldásokat ötvözve alkották meg prototípusukat.

inhabit2030 FR

A „szoláris falu” egészen szeptember 29-ig fogadja a látogatókat az ÉMI Szentendre Tudományos és Technológiai Parkban.
Hivatalos oldal: http://www.sde2019.hu/ 
Képek: https://www.facebook.com/pg/sde19/photos/ 

Forrás: Solar Decathlon Europe 2019, realista.hu, Index, Sokszínű vidék

Megjelent: 2041 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. augusztus 06., kedd 13:03

Blog archivum