Ilyen változásokat hozhat a családtámogatások átalakítása

2023.06.23. Írta:

Jövőre változik a családtámogatási rendszer, ami a lakáspiaci folyamatokra is hatással lesz. A csokos támogatások és a babaváró hitel átalakítása idén extra keresletet hozhat a lakáspiacra a szakértők szerint.

2024. január 1-től így változik a csok és a babaváró hitel.

A csokot csak az 5000 fő alatti kistelepüléseken lehet majd igénybe venni. Ezt azzal indokolták, hogy a városokban annyira megdrágult a lakásvásárlás, hogy a csok és a csok-hitel mellé másik piaci kamatozású banki hitelt is fel kell venni, ezért inkább kivezetik a támogatást.

A falusi csok marad a korábbi szabályokkal, a támogatási összegek azonban emelkednek:

  • 1 gyermekre: 600 ezerről 1 millió forintra,
  • 2 gyermekre: 2,6 millóról 4 millió forintra,
  • 3 vagy több gyermekre: 10 millióról 15 millió forintra.

Korszerűsítésre a fenti összegek fele lesz igényelhető, azaz egy gyermekre 500 ezer, két gyermekre 2 millió, három vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint. Ha valaki már felvette a csokot, de eladná az ingatlant, akkor bizonyos esetekben vissza kell fizetni a támogatást. Eddig ezután újra fel lehetett venni a támogatást, mostantól már nem biztos.

Az intézkedéssel valószínűleg a csok mellé igényelhető kamattámogatott hitel is megszűnik.

Babaváró hitel összege és feltételei is változnak:

A hitel összegét 2024 januárjától 10 millióról 11 millió forintra emelik, ugyanakkor változnak az igénylés életkori feltétek: csak azok a házaspárok vehetik fel, amelynél a feleség 30 év alatti. Közben lesz egy átmeneti időszak is:

  • 2023. december 31-ig: 10 millió forint - a feleség életkora maximum 40 év lehet,
  • 2024 január - december: 11 millió forint - a feleség életkora maximum 40 év lehet, várandósság igazolásával,
  • 2025. január 1-től: 11 millió forint - a feleség életkora 30 év alatti lehet.

A Babaváró hitelnek is nagy a jelentősége a lakáspiacon, az MNB jelentésében az áll, hogy az adósok 75 százaléka lakáscélra is használja, például önrészként (sok esetben 100 százalékban elszámolható volt önrésznek).

Ennek, valamint a városba költözőknél a csok kiesése minden bizonnyal komoly hatása lesz a lakáspiacra már az idén is.

Már alig vett fel valaki csokot

“Alapvető változást hoz a lakáspiacra a csok búcsúja a nagyobb településeken, ám a kormányzati ígéret szerint később lesz helyette másik program, ám ennek részleteiről nem lehet pontosabbat tudni. Mindenesetre a csok megszüntetése apropóján érdemes a lakáspiaci alaptrendeket is megvizsgálni. Az elmúlt években az állam igyekezett a lakásdráguláshoz felzárkóztatni a támogatásokat. Jó példa erre az államilag támogatott csok-hitelek kibővítése a használt lakásvásárlókra vagy a 2021-ben életbe lépett csokhoz kötött illetékmentesség. Mivel a vissza nem térítendő támogatások jelentős növelése nagyobb állami kiadással járna, ezért a magasabb kamatkörnyezet miatt jövőre még nagyobb szerepet kaphatnak a támogatott hitelek.” - értékelte a helyzetet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a bejelentett változtatásokat értékelve. Hozzátette: “A jövőben a lakástámogatási rendszerben ismét szerepet kaphatnak a lakáskorszerűsítések. Nem csak a családok otthonfelújítási támogatásának népszerűsége és sikere miatt, hanem azért is, mert a lakóingatlanok energetikai fejlesztése a rezsicsökkentéssel kapcsolatos állami kiadásokat is mérsékelhetik.”

A lakáspiacon most elsősorban a magas lakáshitelkamatok fékezik a forgalmat. Az ingatlan.com csoporthoz tartoó money.hu szakértői felhívták a figyelmet azonban arra, hogy a CSOK esetében felemás az idei kép. A magas lakáshitel kamatok miatt felértékelődtek a támogatott, kedvezményes kamatozású konstrukciók. Ezt jelzi, hogy az idén az új lakáshitel-szerződések esetében fölénybe kerültek a támogatott hitelek. Ugyanakkor a mindennapi kiadások emelkedése, a bizonytalan környezet miatt összességében támogatások iránti kereslet csökkent, ezért is lehet szükség a támogatások átalakítására. Szakértői becslések szerint idén az új lakások vásárlására, építésére beadott csok-igénylések száma drasztikusan, 75 százalékkal is csökkenhetett. A használt lakások vásárlására benyújtott igényléseké pedig 50 százalékkal eshetett vissza. Összességében sokkal kevesebben kértek csokos konstrukciókat, ám a szűkülő lakáshitelpiacon a támogatott konstrukciók mégis nagyobb szeletet kaptak.

Megint indulhat a hajsza a támogatásért

A várakozások szerint 2024-től már a nagyvárosokban is elérhető lesz a lakástámogatások új formája, ami összességében nagyobb anyagi mozgásteret jelenthet a jövőbeni jogosultak számára. A babaváró támogatás átalakítása miatt viszont elképzelhető, hogy 2023 második felében a jogosultak még igyekeznek kihasználni ezt a lehetőséget. Balogh László azt mondta: “Lehetnek olyan családok, akiknek érdemesebb lehet még idén kihasználni a babaváró hitel jelenlegi konstrukcióját. Elsősorban azon családoknál jelenthet ez opciót, akik nagyvárosi lakásba költöznének és a házaspár női tagja 30-39 éves, de csak pár év múlva terveznek gyermeket. Ők ugyanis idén még felvehetik a babaváró hitelt, amire jövőre már nem lesz lehetőségük csak akkor, ha 2024 végéig igazolással rendelkeznek a családanya várandósságáról. A 10 millió forintos potenciálisan kamatmentes kölcsön kiesését viszont nem biztos, hogy kompenzálják számukra a jövőre életbe lépő új lakástámogatások.

“Fordított a helyzet a falusi csok esetében, mivel ez a támogatási forma megmarad, ráadásul januártól komolyabb összegekkel. Így az idei falusi csokos igénylések száma mérséklődhet, mert a jogosultak a nagyobb dotáció érdekében megvárhatják az évfordulót.

Jöhet átmeneti áresés a városokban

Az ingatlan.com szakértője szerint átmenetileg jobban csökkenhetnek a nagyvárosi lakásárak, attól függően, hogy mikor fogadják el és jelentik be a 2024-tól érvényes támogatásokat. “Az eladók egy része ugyanis még az idén érvényes lakástámogatásokra tekinthet biztos pontként vagy még 2023-ban szeretnék igényelni a babaváró támogatást, és úgy költöznének tovább. Az idei gyengébb forgalmú lakáspiacon viszont csak akkor tudják hamarabb eladni ingatlanukat, ha csökkentik az árát.” - fogalmazott Balogh László. Hozzátette: “Ez megfizethetőbb tartományba tereli a lakásárakat, ami a jövőre életbe lépő új lakástámogatási formákkal együtt 2024-ben az ideinél sokkal élénkebb lakáspiacot eredményezhet.”

Sándorfi Balázs, a Bankmonitor alapító-ügyvezetője szerint is a következő pár hónapban a CSOK-kivezetés és a babaváró hitel átalakítása stimulálhatja a városi ingatlanpiacot. A 2024. január 1-jén életbe lépő változások ugyan rövid távon bár okozhatnak némi előre hozott keresletet a városokban, utána a módosítások előtt várt pályához képest is visszaeshet a kerelet.

Ugyanakkor mivel kizárólag elkészült lakásra lehet igényelni a CSOK-ot, a még előre hozott keresletre sem számolhatnak igazán az újlakás-építők a városokban. Nem világos még, hogy  mi lesz a folyamatban lévő lakásvásárlásokkal a városokban, amennyiben azok olyan ingatlanra vonatoznak, amelyik 2023. december végéig nem készül el.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arra számít, hogy akik eddig csak gondolkoztak a CSOK támogatás és az ahhoz tartozó hitel felvételén, most tömegesen jelenhetnek meg vásárlóként az ingatlanpiacon.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a CSOK mellé újépítésű ingatlan vásárlása esetén illetékkedvezmény is járt, és az 5 százalékos áfát is megkapták támogatásként az igénylők, de valószínűleg ez sem marad változatlan jövőre.

Éppen ezért ő azt tanácsolja az érdeklődőknek, hogy mielőbb keressenek fel hiteltanácsadót és beszéljék át, hogy tudják összerakni a dokumentumokat mielőbb ahhoz, hogy még igényelhessék a támogatást.

A szakember arról is szót ejtett, egyelőre nem tudni, mi lesz a csok után. Gulyás Gergely miniszter tájékoztatása szerint a kormány egy új otthonteremtési támogatást vezet majd be 2024-től, de ennek részleteiről semmit nem tudni. A miniszter csupán annyit mondott, hogy több irányba is el lehet indulni.

Ez a bizonytalanság Gadanecz Zoltán szerint szintén sok embert arra sarkallhat, hogy ne várja ki, míg bejelentik az új konstrukciót, hanem inkább a mostaniból próbáljon profitálni. Mint mondta, a jelenlegi támogatási formát biztosan nem helyettesíti majd a jövő évtől életbe lépő rendszer, mert akkor értelemszerűen nem törölték volna el.

Forrás: Forbes, ingatlan.com, money.hu, Telex, Bankmonitor, vg.hu, GDN Ingatlanhálózat

Megjelent: 319 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. június 23., péntek 15:45

Blog archivum