Szentiváni János / igylakunk.hu

Ingatlanpiaci árak a koronavírus tükrében

2020.04.22. Írta:

Az ingatlanpiaci hírek most a koronavírustól hangosak annak ellenére is, hogy még semmi sem állítható biztosan. Amit egyelőre látni lehet, az az, hogy a már tavaly óta mérséklődő áremelkedést a koronavírus 2020-ban tovább lassítja. A jövőben pedig árcsökkenés valószínűsíthető - olvasható az Ingatlannet elemzésében.

Megtorpant az árak szárnyalása

Közel sem drágultak annyit a hazai ingatlanpiaci árak az idei év első negyedévében, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Sőt mi több, vannak olyan települések az országban, ahol már drágulásról sem beszélhetünk.

Az ingatlannet.hu által megvizsgált megyeszékhelyek közül jónéhány már stagnálást mutat az idei év átlagárainak tekintetében. Többek között ide tartoznak például Budapest, Szeged, Nyíregyháza, valamint Zalaegerszeg eladó házai is. 2020. január és 2020. március között a fővárosi családi házak átlagára 560 ezer Ft/m², a szegedieké 360 ezer Ft/m², a nyíregyháziaké 270 ezer Ft/m², a zalaegerszegieké pedig 230 ezer Ft/m² körüli árszinten ragadt meg.

Amennyiben a 2019. január és március között időszakot nézzük, négyzetméterenként átlagosan 10-20 ezer forintos drágulást tapasztalhattunk az idei év stagnálásával szemben. Viszont az akkori átlagára alacsonyabbak voltak, mint az idei. A fővárosi házak esetében 2019 márciusában 100 ezer Ft/m²-rel volt olcsóbb egy családi ház, míg Szegeden, Nyíregyházán és Zalaegerszegen 30-40 Ft/m²-es eltérés mutatkozott.

A lakáspiaci szegmensben hasonlóan változtak a négyzetméter árak az egyes megyeszékhelyeken. 2020 első negyedévében már sokkal mérsékeltebb volt az áremelkedés, mint 2019 első negyedévében, illetve Nyíregyházán már áresést is felfedezhettünk.

Fővárosunkban 2019 januárja és márciusa között 770 ezer Ft/m²-ről 800 ezer Ft/m²-re emelkedtek a téglalakások átlagárai, míg 2020 januárja és márciusa között 820 ezer Ft/m²-ről drágult 840 ezer Ft/m²-re. Mindössze 10 ezer Ft/m²-es volt az idei áremelkedés mértéke a zalaegerszegi téglalakásoknak, így a márciusi átlagáruk 350 ezer Ft/m² volt.  Nyíregyháza téglaépítésű lakásai viszont kis mértékben ugyan, de csökkentek 2020 első három hónapjában. Szeged téglalakásai pedig 480 ezer forintos átlag négyzetméteráron ragadtak meg - nem úgy, mint egy évvel ezelőtt, amikor 20 százalékot drágultak.

5%-os lett az áfa a rozsdaövezetben

A 2020. április 16.-án bejelentett rendelet szerint a rozsdaövezetekben épülő új lakások esetében a 27%-os helyett 5%-os áfa lesz érvényes. A kedvezmény csak a meghatározott területek új lakásainak értékesítését, illetve azok bérbeadását érinti.

Ez az intézkedés életet lehelhet az idénre visszaeső új építésekbe. A bejelentés így a gazdaság újraindítását is célozza. A döntést tehát elsőre üdvözlik a piaci szereplők, de hogy ennek hatására mennyire indul be a lakásépítési kedv, a további részletektől is függ. Ráadásul nem feledkezhetünk el arról sem, hogy a koronavírus miatt eleve sokkal kevesebb lakásépítéssel számolhatunk.

Forrás: Ingatlannet.hu

Megjelent: 1107 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. április 23., csütörtök 10:51

Blog archivum