Nyomtatás

Jövő héten indulnak az új, illetve kibővített lakáscélú támogatások

2019.06.26. Írta:

Július 1-től bővül a csok és a jelzáloghitel-elengedés kedvezménye, valamint indul a falusi csok és a lakáscélra is felhasználható babaváró hitel.

Csok - legfontosabb változások 2019.07.01-től

- használt lakások vásárlására is igénybe vehető lesz a (háromgyerekeseknél legfeljebb 15, kétgyermekeseknél maximum 10 milliós) maximum 3%-os kamatozású "CSOK-hitel";

- eltörlik a használt lakások elavult 35 milliós értékhatárát, vagyis ennél drágább lakásokra is igénybe vehető lesz az egyszeri, vissza nem térítendő állami támogatás;

- új építésnél elég a betonalapig visszabontani az épületet, erre is lehet építkezni (szakembernek kel ltanúsítani);

- új gyermek születésekor csökken a csokos hiteltartozás: az első és a második újabb gyerek után 1-1, a harmadik újabb gyerek után 4, minden további gyerek után további 1 millió forinttal.

Falusi csok

A tanyákra is kiterjedő kistelepülési családi otthonteremtési kedvezményn, azaz vissza nem térítendő támogatás használt lakás vásárlására és korszerűsítésére, bővítésére, illetve meglévő lakás korszerűsítésére, bővítésére.

Vásárlásra + bővítésre egygyermekes családok 600 ezer forint, a kétgyermekes családok 2 millió 600 ezer forint, a háromgyermekes családok pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, amelynek legfeljebb a fele fordítható a vásárlásra.

Meglévő lakás korszerűsítésére, bővítésére a támogatási összegek fele lesz elérhető.

A falusi csok igénylésére vonatkozó kérelem 2019. július 1. és 2022. június 30. között nyújtható be.

A falusi CSOK-hoz 10, illetve 15 millió forint erejéig legfeljebb 3%-os kamatozású kamattámogatott kölcsön ("CSOK-hitel") is igényelhetőa 2, illetve 3 gyerekesek számára, a korszerűsítésre vagy bővítésre felvett összeg nem haladhatja meg az 5, illetve 7,5 millió forintot.

Jelzáloghitel-elengedés változásai

A családba érkező második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadik gyermek születésekor 4 millió forintot, minden további gyermek születésekor pedig 1-1 millió forintot átvállal az állam a szülők meglévő jelzáloghiteléből. Ez a kedvezmény nemcsak a CSOK hitelre vonatkozik, hanem más meglévő jelzáloghitelekre is.

Egyéb, lakáscélokat is érintő új támogatás

Lakáscélokra - építésre, vásárlásra, felújításra - is felhasználható a 2019.07.01. és 2022.06.30. között igényelhető ún. "babaváró hitel". A 10 millió forintos, kamatmentes, bármire felhasználható kölcsön visszafizetését a gyermekek megszületésével felfüggesztik, illetve 3 gyermek megszületése esetén eltörlik, tehát gyakorlatilag vissza nem térítendő támogatássá válik.

Lakásvásárlásnál a babaváró hitel 75 százaléka számít önerőnek.

Részletes információk a lakástámogatásokról: igylakunk/Lakástámogatások

Megjelent: 1401 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. június 27., csütörtök 16:16