Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Kamatmentes hitel új lakásokra

2020.09.17. Írta:

TLE-vélemény - Matolcsy György „Új Otthon Programról” szóló írása hétfőn jelent meg a növekedés.hu oldalon. A program tervezete olcsó, 0 százalékos hitelt kínál mind az építőknek, mint a vásárlóknak új, zöld otthonok építésére, vásárlására.

A megjelent írás a program körvonalait, fő pilléreit és céljait hivatkozza. A bejelentés eredeti szövege ítt érhető el.

A programtervezetből kiemelten fontos, hogy kedvező, 10 éves futamidejű, 0 százalékos hitelt tenne elérhetővé a családok és az ingatlanfejlesztők részére is.

Véleményünk szerint fontos lépés olcsó kamatmentes forrással támogatni új, energiatakarékos otthonok építését. Természetesen a részletek ismeretének hiányban nem lehet a program várható hatásait pontosan értékelni, de mindenképpen jó iránynak tartjuk a keresleti mellett a kínálati oldal támogatását is, az olcsóbb építés lehetőségének megteremtését.

A program „fele-fele” alapon kínálna forrást. A teljes forrásszükséglet egyik felét a jegybanki, a saját, a családi, a kereskedelmi banki források tennék ki, a másik felét a kormányzati támogatások jelentenék.

Újdonság, hogy a jegybanki forrást biztosítási szerződéssel lehetne elérni, tehát jelzálog helyett piaci biztosítással lehet a 10 éves hitelhez hozzájutni. Értelmezésünk szerint a hitel fedezete tehát nem az ingatlanra bejegyzett jelzálog lenne, hanem egy biztosítás, amit a jegybanki forrást igénybe vevők köthetnének meg egy biztosító társasággal. Ha a hitet felvevő nem tudna törleszteni, a biztosító állna helyt a jegybank felé.  

Az elbírálási folyamatot a pénzügyi rendszer szereplői végeznék, amiért a jegybank díjat fizethetne a részükre, normatív feltételek alapján. A pénzügyi intézmények a hitelt igénybe vevők felé további költséget, kamatot nem számolhatnának fel. 

A tervezet szerint a pénzügyi szolgáltatók előminősítése 5 napnál, a jegybank döntése 5 óránál a pénzutalás pedig 5 másodpercnél nem tarthat tovább.

Lényeges, hogy ez a program „zöld” lakások építését ösztönözné. Úgy gondoljuk, kiemelt jelentősége van annak, hogy állami forrásból csak jó minőségű lakások építését támogassák.

A program azt is célozza, hogy a mostaninál nagyobb alapterületű lakások épüljenek, amelyek alkalmasak a gyermekvállalás ösztönzésére, a családi használatra.

Megjegyezzük, ahhoz, hogy a hazai lakásállomány 100 évente megújuljon, évente ideális esetben 40 ezer lakást kellene építeni. 2020-ban ennek a számnak a fele sem fog megépülni. A 2013. évi évszázados mélypontot (7.293 db lakáshasználatbavételi-engedély) követően 2019 évig emelkedő trendet mutattak az építések, ebben a kormányzati intézkedéseknek alapvető szerepük volt. A kedvezményes áfa kulcs 2019 év végi kivezetése előrevetítette a visszaesést, amire a járványhelyzet ráerősített. Az újabb visszaesés és az ágazat hektikussága megszűnő munkahelyeket, kihasználatlan építőipari kapacitásokat, nemzetgazdasági károkat is okoz.

Ebben a helyzetben nagyon fontos lenne egy kiszámítható, hosszú távú otthonteremtési program, amelynek a jegybank által biztosított 0 százalék kamatú forrás fontos részét képezhetné.

A széles rétegek számára megfizethető lakások építéséhez, véleményünk szerint, szükség volna az áfakedvezmények kiterjesztésére, továbbá a családok munkáltatói támogatására is (cafeteria).

 

Megjelent: 1038 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. szeptember 17., csütörtök 16:43

Blog archivum