TLE

Kerekasztal az otthonteremtési programokról a Construmán és online élőben

2020.09.30. Írta:

Hoznak-e lakásépítési boom-ot az új otthonteremtési programok? címmel rendez kerekasztal-beszélgetést a Construma2020-on a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület. A beszélgetés online élőben is követhető lesz az Igylakunk.hu Facebook-oldalán 2020.10.07-én, szerdán, 15 órakor.

Az elmúlt hetekben napvilágot látott több otthonteremtési elképzelés. A Miniszterelnökség Városi Otthonteremtési Programja a rozsdaövezetekben nyújt áfakedvezményt az új építésű lakásokra. Matolcsy György, az MNB elnöke által javasolt Új Otthon Program szintén az új építésű, zöld lakások építőinek és vásárlóinak adna kedvezményes forrást. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a könnyebb és olcsóbb építkezést is segítő új otthonteremtési intézkedések bevezetéséről beszélt a meghirdetett Családvédelmi Akcióterv 2. keretében.

A lakásállomány 100 éves megújulásához legalább évi 40 ezer lakás építése szükséges. 2019-ben épült mennyiség a szükséges lakásépítésnek mintegy fele, a 2020. első félévi adatok alapján ehhez képest további visszaesés várható.

A lakásépítési engedélyek csökkenő trendjének oka elsősorban az áfa visszaemelkedése, ehhez jött hozzá a járványhelyzet. Olyan összehangolt lakásügyi intézkedések szükségesek, amelyek elérhető árú, energiatakarékos, a zöld építészeti szempontokat is figyelembe vevő, építészeti és műszaki szempontból is minőségi lakások építését eredményezik már rövidtávon, és ösztönzik a gyermekvállalást.

A bejelentett programokkal, intézkedésekkel kapcsolatban a többi között arról kérdezzük meghívott vendégeinket, milyen hatással lehetnek azok a lakásépítésekre, milyen és mennyi új lakás épülhet, mikor és milyen áron.

A beszélgetés résztvevői:
- Banai Ádám igazgató, Magyar Nemzeti Bank
- Tóth Csaba beruházási főigazgató, Budapest Fejlesztési Központ
- A családokért felelős tárcanélküli miniszter hivatala képviselője – felkérés folyamatban
- Kiss Gábor alelnök, Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület, a Lakómunkacsoport vezetője
- Balogh László vezető gazdasági szakértő, ingatlan.com
- Perényi Tamás DLA építész, Budapesti Műszaki Egyetem, Lakóépülettervezési Tanszék

Moderátor: Párdi Zsófia projektvezető, Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület

Élőben a beszélgetés megtekinthető a Construma2020 szakkiállításon: Hungexpo Rendezvényközpont, A pavilon, I. galéria, 105. Konferencia terem
A helyszíni belépéshez ezen a linken lehet regisztrálni: https://construma.hu/tle 

A kerekasztalbeszélgetés élőben online is követhető lesz az Igylakunk.hu Facebook-oldalán.

A beszélgetésről készült felvétel később elérhető lesz itt, a www.igylakunk.hu oldalon is.

Megjelent: 1024 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. október 06., kedd 17:05

Blog archivum