Készházak gyorsan, akár hitelből is

2022.12.01. Írta: Creditline

A kialakult bizonytalan gazdasági helyzet előtt is kétszer meggondolta az ember, hogy mikor fogjon költözésbe, hiszen pénzügyi szempontból jelentős kiadással jár az ingatlanvásárlás vagy -építés. Magyarországon még nem terjedtek el nagy számban az előre gyártott épületek, mégis egyre kiterjedtebb a hazai piac. Természetesen a gyorsházaknak is megvan a maguk előnye és hátránya.

Az egyre emelkedő infláció és az elszálló építőanyag árak miatt egyre többen tervezik jövőjüket előregyártott kertes házban. Az agglomerációban már gombamód szaporodnak a készházak, de manapság egyre népszerűbb az újonnan kialakított üdülőövezetekben is. De pontosan mit is jelent az, hogy készház? A készházak, vagy gyorsházak nem egyenlők a könnyűszerkezetes házakkal, azonban nagyon sok a hasonlóság közöttük. A készházakat egy adott telek-helyszínen úgynevezett panelekből építik fel, amelyeket előre gyártanak le. Az ilyen típusú ingatlanokat azért is szokás gyorsházaknak nevezni, mert az előre gyártott panelek a legtöbbször már magukba foglalják a nyílászárókat is, sőt esetenként a vizes blokkok is egyben érkezhetnek az építési telekre.

E technológiának köszönhetően gyorsan, akár 2-3 hónap alatt felépíthető az ingatlan. Emellett, az újfajta építkezési eljárásoknak köszönhetően az ingatlan hasznosítható területe sokkal nagyobb lesz, a vékony falak ellenére pedig ugyanolyan életvitel folytatható a készházakban, mint a hagyományos ingatlanokban. A gyorsházak ezen felül a kiváló hőszigeteltség révén energiahatékonyabbak is.

A gyorsasága mellett pénzügyileg is jó döntés lehet készház építtetése, hiszen megközelítőleg 150-400 ezer forintos négyzetméteráron mozognak a kivitelezési költségek a piacon. Természetesen ebben az árban még nincs benne a telek, vagy a közüzemi bekötések költsége, azonban egy újonnan épített téglaház esetében ezek szintén plusz kiadást jelentenének. A készházak finanszírozásához a hitel sem korlátozó tényező, csupán lakáshitel igénylésekor minden esetben be kell mutatni az éppen aktuális építésügyi előírásoknak megfelelő engedélyt, amely az építési engedélyezési dokumentáció részét képezi.

A döntés alapvetően egyén- és igényfüggő, azonban érdemes megemlíteni, hogy az új technológiák révén is elérhető az kényelem, biztonság és időtállóság, ami a hagyományos téglaházakat jellemzi. Mégis, ha készház mellett döntünk, két nagyon fontos tényező érezteti hatását a kivitelezés során: azok mégpedig a pénz és az idő. Emellett azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy a korszerű technológiáknak köszönhetően sokkal környezetkímélőbb módon folyhat az építkezés, és az alacsonyabb költség és rövidebb idő egyáltalán nem feltételez rosszabb minőséget.

Forrás: Creditline.hu

Megjelent: 492 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. december 02., péntek 10:40

Blog archivum