MFpartners

Kihez tartoznak majd a lakásépítési és felújítási támogatások?

2022.05.16. Írta:

Hosszú idő után építési tárca is lesz az új kormányban Lázár János vezetésével. A lakáspolitika a Technológiai és Ipari Minisztériumba kerülhet.

Orbán Viktor miniszterelnök kihirdette az új kabinet névsorát, amelyben több új minisztérium között helyet kapott az Építési és Beruházási Minisztérium is. Több piaci szereplő már a múlt héten megjelent hírek nyomán üdvözölte, hogy az ágazat – nemzetgazdasági súlyának megfelelően – önálló felügyeletet kap.

Sajtóértesülések szerint várhatóan az építőanyagipar, az építésügyi szabályozás, a rozsdaövezeti ügyek, valamint a lakáspolitika a Technológiai és Ipari Minisztérium alá kerülhet, amelynek az élén Palkovics László áll. Az újonnan létrejött, Navracsics Tibor vezette Területfejlesztési Minisztériumhoz tartozik majd az ágazatot szintén érintő területfejlesztés és a településrendezés, valamint a budapesti és fővárosi agglomeráció fejlesztése és az európai uniós források is.

Továbbra is fontosnak tartjuk. hogy a lakásügyet, beleértve az otthonteremtési támogatásokat, összehangoltan kezelje a Kormány. A lakásfelújítási, lakásépítési intézkedések koordinálása, a szakmai egyeztetések, a szakmai és civil kezdeményezések, javaslatok ésszerű integrálása a kormányzati folyamatokba, döntésekbe továbbra is kiemelt jelentőségű a családok otthonteremtése, illetve a lakásépítési ágazat kiegyensúlyozott működése érdekében.

Emiatt szükségesnek tartunk továbbá egy 15 évre szóló, átlátható, koherens és rugalmas lakásprogramot, amelynek tartalmaznia kellene az alapvető elveket, a lakásépítési, lakásfelújítási, bérlakásépítési célszámokat; a legfontosabb támogatási eszközöket és azok hozzávetőleges éves keretösszegét.

Fontos lenne továbbá meghatározni azt a „lakásépítési minimumot” (ez javaslatunk szerint 25 ezer új lakás / év), amely alá a kormány nem engedné az építési számokat. A lakásállomány 100 évenkénti megújulásához évi 40 ezer lakást kellene építeni.

Megjelent: 770 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. május 16., hétfő 15:42

Blog archivum