Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Kik, milyen lakást vesznek?

2017.09.06. Írta:

A fővárosi lakáspiacon a legtöbb vevő a 15-30 millió forintos sávban keres lakást. A magyarországi lakások vásárlói 98 százalékban magyarok - derül ki az Otthon Centrum ügyfélfelméréséből.

A legtöbben még mindig Budapesten vagy az agglomerációban szeretnének lakást venni, főleg a 2-3 szobás ingatlanokat keresik az érdeklődők. Jelentős érdeklődés (5%-) jellemezte Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is. Ezzel szemben nagyon alacsony (1% alatti) volt az érdeklődés Békés, Heves, Nógrád, Vas megye ingatlanai iránt.

A fővárosi lakáspiac gerince a 15-30 millió forintos sávban húzódik, a fölött megcsappan a kereslet - írja szerdai számában a Világgazdaság az Otthon Centrum és a Balla Ingatlan összegzéseire hivatkozva. Az Otthon Centrum adatbázisa szerint a kereslet 30-30 százaléka a két- és háromszobás lakásokra irányul, négyszobás ingatlant a vevők 17 százaléka nézett meg. Meglepően sokan - a keresők 13,5 százaléka - érdeklődik egyben megvásárolható társasházak, villák és kastélyok iránt. Mindössze 9 százalék most az egyszobás lakások iránti kereslet.

A vásárlók többsége (80%) 30 millió forint alatti értéket szán lakóingatlanra. Ötmillió forint alatti ingatlant keresők jellemzően Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére fókuszálnak. A 100 milliós ingatlanok több mint 80 százaléka Budapesten eladó.

Jellemző még a budapesti ingatlanok túlsúlya: az Otthon Centrum adatai szerint az érdeklődők 41 százaléka a fővárosban keresgél lakást - vagy családi házat, sorházat, ikerházat -, a Pest megyei ingatlanokra a potenciális vásárlók 23 százaléka kíváncsi, a harmadik helyre Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megye került fel 5 százalékos keresési aránnyal az idei év első nyolc hónapjában.

Az ingatlanvásárlók 98,5 százaléka magyar állampolgár volt, a többi vásárló döntően európai állampolgár, negyede szerb vagy orosz állampolgár. Nyugat-Európából az angolok voltak a legaktívabbak (az európai vásárlók 14 százaléka), a tavalyi aktív olasz és németekkel szemben. Európai állampolgárokon túl mindössze néhány iráni, török és izraeli vásárolt lakást az Otthon Centrumnál.

A lakásvásárlók átlagos életkora negyven fölött van, a budapestieké 44,4 év, Közép-Magyarországon 42,5 év.

Forrás: Pénzcentrum, Napi.hu

Megjelent: 1904 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. szeptember 06., szerda 15:19

Blog archivum