Wienerberger

Kiválóan teljesít az e4 mintaház

2022.09.20. Írta: MATÉSZ

Stabilan teljesíti az előzetesen meghatározott, szigorú energetikai követelményeket a Wienerberger által kidolgozott koncepciót alapján 2015-ben épült  „e4” elnevezésű mintaház. A ház fogyasztási adatait 6 éve monitorozzák.

A közel nulla energiaigényre vonatkozó, várható követelményeket figyelembe véve épült fel 2015-ben a Wienerberger e4 magyarországi mintaháza Budapesten. A beköltöző család 6 éve használja a házat, melynek fogyasztási adatait egy monitoring rendszer folyamatosan méri és rögzíti.

A mintaház hatéves mérési időszaka lezárult, így már pontos értékekkel alátámasztva is bizonyítja, hogy kiemelkedően jól teljesítette az elvárt követelményszintet, a rendeletben előírtakhoz képest kedvezőtlenebb körülmények ellenére is. A teljes éves rezsiköltség a mért időszakban 150 és 200 ezer forint között alakult, ami egy 147 négyzetméter nagyságú ház esetében kifejezetten kedvező.

Bár a nyár végén módosított épületenergetikai jogszabályok értelmében az építtetők további két év haladékot kaptak a közel nulla követelmények teljesítése alól, a klímaválság miatt különösen fontos a minél kisebb energiafelhasználású épületek létesítése, a növekvő üzemeltetési költségek miatt pedig ez az építtetők érdeke is.

A témáról írt bővebb összefoglaló a Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség (MATÉSZ) oldalán olvasható:https://teglasszovetseg.hu/kivaloan-teljesitett-az-e4-mintahaz/ 

Megjelent: 594 alkalommal

Blog archivum