Köteles-e az építész tervező felelősségbiztosítást kötni, ha a saját családi házát tervezi?

2017.10.27. Írta: Dr. Fellegi Nándor

A kérdésben a Magyar Építész Kamara szakmai véleményét kértük.

A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet (a továbbiakban: EB Rendelet) 2017. január 1. napja óta előírja, hogy az egyszerű bejelentéssel érintett lakóépület tekintetében az építtetővel közvetlen szerződéses kapcsolatban álló építész az általa vállalt tervezési és tervezői művezetési tevékenység körében okozott kár megtérítésére köteles felelősségbiztosítás kötni.

A fenti jogszabályi előírással kapcsolatban kérdésként merülhet fel, hogy köteles-e az építész tervező felelősségbiztosítást kötni, ha a tervezési tevékenységet olyan egyszerű bejelentéssel érintett lakóépület vonatkozásában kívánja ellátni, amelynek ő az építtetője is.

A kérdéssel kapcsolatban a Magyar Építész Kamara álláspontja (2017.10.25-én kelt szakmai vélemény) – tartalmilag – az alábbi:

Az EB Rendelet egyértelműen kimondja, hogy kötelező tervezői biztosítás kötése és fenntartása az építtetővel közvetlenül szerződéses viszonyban álló tervezőre vonatkozik. Mivel az építtető és a tervező ugyanaz a személy, saját magával nem tud szerződést kötni, tehát a közvetlen szerződéses viszony sem jöhet létre. Ebből következően a fenti esetben nem kötelező tervezői felelősségbiztosítást kötni.

 

maraczi logo

Megjelent: 2085 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. október 27., péntek 15:34

Blog archivum