Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Kötelező épületzöldítés Bécsben

szombat, 18 július 2020 17:43 Írta:

Az új építésű házak homlokzatának legalább ötödét növényeknek kell borítaniuk Bécsben, hogy segítsenek közvetlen környezetük hűtését. 

A bécsi városi tanács júniusi ülésén rendeletet hoztak az új épületek homlokzatának kötelező zöldítéséről, és megállapodtak ennek részleteiről is. Bécs városa pontosan előírja, hogy a zöld homlokzatoknak hogyan kell kinéznie. Az osztrák média szerint az újonnan épített ház homlokzatának legalább egyötödét zöldíteni kell, azaz növényekkel kell beültetni. Az előírás minden 7 és fél méternél magasabb új építésű lakó-, és ipari épületre vonatkozik, Bécs egész területén. A klasszikus családi házak, lakóparkok, nyaraló és kiskertek azonban kikerültek a szabályozás alól.

Az ORF szerint egy 2018. évi építési törvénymódosítás lehetővé tette Bécsnek az építési engedélyek kiegészítését  a homlokzatok zöldítésére vonatkozó rendelkezésekkel. 

Az új épületek homlokzatának zöldítése mostantól kötelező, a régi épületek esetében pedig a homlokzat átalakítására akár 5200 euró igényelhető. 

Az új rendelet zöldebbé teszi a várost és enhyhíti a nyári forróságot is. Azokban a városrészekben ahol sok új épület építenek így a klíma egyre kellemesebb lesz. Az ilyen építési szabályok azért fontosak, mert a zöld homlokzat növényei gyorsabban növekednek mint a fák, és így hamarabb hozzájárulnak a jobb mikroklíma kialakításához. 

Az új szabályozással megvalósuló első építkezés már el is kezdődött. A szabályozás eredményei várhatóan 10 éven belül a városkép átalakulásában már világosan felismerhetőek lesznek.

Tavaly egy egész utcát klimatizáltak Bécsben, és emellett 8 millió eurót fordítottak faültetésre. A Belső-Favoriten 50 épülethomlokzatát futtatták be növényekkel, A Neubau várisrészben rengeteg nagylombú fát ültettek, ivókutakat és párakapukat létesítettek.

Zöld homlokzatokkal és belső kertekkel lehet találkozni Bécs új építésű Seestadt városrészében is.

Firrás: Magyar Mezőgazdaság, Építészfórum

 

 

 

Megjelent: 137 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 18 július 2020 17:59