Kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás bevezetése

2016.12.07. Írta: Dr Fellegi Nándor

Az építési folyamat egyes résztvevői 2017. január 1-jétől kötelesek felelősségbiztosítást kötni, amennyiben egyszerű bejelentéssel érintett lakóépülettel kapcsolatos tevékenységet végeznek. Az alábbiakban összefoglaljuk a kötelező felelősségbiztosításhoz kapcsolódó legfontosabb jogszabályi rendelkezéseket.

Tervezők

2017. január 1-jétől a tervezők kötelesek felelősségbiztosítást kötni, ha tevékenységük egyszerű bejelentéshez kötött épületet érint.

A tervezőket érintő lényeges jogszabályi rendelkezés, hogy a Kivitelezési Kódexben1 meghatározottakon túlmenően, 2017. január 1-jétől az egyszerű bejelentés (e-napló készenlétbe helyezésének) további feltétele, hogy a tervező az e-naplóba feltöltse az alábbi iratokat:
- kivitelezési dokumentáció,
- tervező nyilatkozata a tervezői felelősségbiztosítás kötvényszámáról és a biztosító nevéről, valamint
- a tervezői felelősségbiztosítás vagy biztosítási fedezet fennállását tanúsító, biztosító által kiadott igazolás.

Fővállalkozó kivitelezők

A 2017. január 1-jét követően kötött kivitelezési szerződés alapján az egyszerű bejelentéshez kötött épület kivitelezése nem kezdhető meg, ha a fővállalkozó kivitelező nem rendelkezik a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló kormányrendeletben2 meghatározott kötelező felelősségbiztosítással.3

Amennyiben a kivitelezést megkezdik, és a kivitelezés során az építésfelügyeleti hatóság a kötelező felelősségbiztosítás hiányát észleli, megtiltja a kivitelezési tevékenység további folytatását.

A kötelező tervezői / kivitelezői felelősségbiztosítással kapcsolatos legfontosabb jogszabályi előírásokat az alábbi táblázat összegzi:

Hivatkozások:

1. Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet
2. A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet
3. Abban az esetben, ha a kivitelezési szerződés alapján végzett kivitelezési tevékenység e-főnaplójának megnyitására 2017. február 1-jét követően kerül sor.

 

Az építtetővel szerződéses kapcsolatban álló építész vagy más szakági tervező

Fővállalkozó kivitelező

Biztosítás tárgya

A vállalt tervezési és tervezői művezetési tevékenység körében okozott kár megtérítése.

A vállalt építőipari kivitelezési tevékenység körében okozott kár megtérítésére.

Biztosítási szerződés megkötésének határideje

Legkésőbb a tervezési szerződés megkötésekor.

Legkésőbb a munkaterület átadásakor.

Fedezetnyújtás határideje

A felelősségbiztosításnak a felelősségbiztosítási szerződés hatálya alatt okozott és legkésőbb a szerződés megszűnését követő 3 éven belül bekövetkezett, a biztosító részére bejelentett, biztosítási eseménynek minősülő károkra kell fedezetet nyújtania.

Biztosított fedezet

50 millió forint beruházási költségkeretig biztosítási eseményenként legalább 2 millió forintig és állandó felelősségbiztosítás esetében évente, egy adott időszakra kötött felelősségbiztosítás esetében a biztosítás tartamára együttesen legalább 6 millió forintig kell fedezetet biztosítania.

50 millió forint beruházási költségkeretig

biztosítási eseményenként legalább 10 millió forintig és állandó felelősségbiztosítás esetében évente, egy adott időszakra kötött felelősségbiztosítás esetében a biztosítás tartamára együttesen legalább 30 millió forintig kell fedezetet biztosítania.

50 millió forintot meghaladó, de 100 millió forintot meg nem haladó összegű beruházási költségkeret között legalább 5 millió forintig és állandó felelősségbiztosítás esetében évente, egy adott időszakra kötött felelősségbiztosítás esetében a biztosítás tartamára együttesen 15 millió forintig kell fedezetet biztosítania.

50 millió forintot meghaladó, de 100 millió forintot meg nem haladó összegű beruházási költségkeret között legalább 20 millió forintig és állandó felelősségbiztosítás esetében évente, egy adott időszakra kötött felelősségbiztosítás esetében a biztosítás tartamára együttesen 60 millió forintig kell fedezetet biztosítania.

100 millió forint feletti beruházási költségkeret esetén legalább 10 millió forintig és állandó felelősségbiztosítás esetében évente, egy adott időszakra kötött felelősségbiztosítás esetében a biztosítás tartamára együttesen 30 millió forintig kell fedezetet biztosítania.

100 millió forint feletti beruházási költségkeret esetén legalább 30 millió forintig és állandó felelősségbiztosítás esetében évente, egy adott időszakra kötött felelősségbiztosítás esetében a biztosítás tartamára együttesen 90 millió forintig kell fedezetet biztosítania.

Szerződés fennállásának határideje

Legalább az e-főnapló megnyitását követő 2 évig.

Legalább a lakóépület teljes műszaki átadás-átvételének lezárásáig.

E-naplóba feltöltendő iratok

Kivitelezési dokumentáció feltöltésével egyidejűleg nyilatkozik az e-naplóban a felelősségbiztosítása kötvényszámáról és a biztosító nevéről.

Legkésőbb a munkaterület átadásakor feltölti nyilatkozatát az e-naplóba a felelősségbiztosítása kötvényszámáról és a biztosító nevéről.

A fenti nyilatkozattal egyidejűleg feltölti az e-naplóba a biztosító által kiadott igazolást arról, hogy a felelősségbiztosítás vagy biztosítási fedezet fennáll.

A fenti nyilatkozattal egyidejűleg feltölti az e-naplóba a biztosító által kiadott igazolást arról, hogy a felelősségbiztosítás vagy biztosítási fedezet fennáll.

Biztosítási szerződés megkötésének kötelezettsége 2017. január 1-jén fennálló tervezési / kivitelezési szerződés esetén

A biztosítási szerződést akkor kell megkötni, ha az e-napló készenlétbe helyezésére 2017. február 16-át követően kerül sor.

A biztosítási szerződést akkor kell megkötni, ha az e-főnapló megnyitására 2017. február 1-jét követően kerül sor.

2017. január 1-jét követően megkötött tervezési / kivitelezési szerződések tartalmi elemeinek bővítése

A tervezési szerződésnek tartalmaznia kell a tervező nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik.

 

(Ha a tervezési szerződés alapján végzett tervezési tevékenység e-naplójának készenlétbe helyezésére 2017. február 16-át követően kerül sor.)

A kivitelezési szerződésnek tartalmaznia kell a kivitelező nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a kivitelező kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik vagy legkésőbb a munkaterület átadásakor rendelkezni fog.

 

(Ha a kivitelezési szerződés alapján végzett kivitelezési tevékenység e-főnaplójának megnyitására 2017. február 1-jét követően kerül sor.)

Megjelent: 2741 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. december 07., szerda 13:54

Blog archivum