Fókuszban a megyék 2020. I. félév igylakunk.hu

Lakásépítés: továbbra is nagy különbségek a megyék között

2020.10.19. Írta:

2016 óta évről évre több lakás épül Magyarországon, a növekedési ütem ugyanakkor 2018 óta lassul. A KSH statisztikája alapján a tendencia folytatódni látszik, hiszen 2020 I. félévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján 12.475 új lakásnak az építése kezdődhetett el, 32%-kal kevesebbnek, mint 2019 azonos időszakában. A Fókuszban a a megyék c. kiadványból jól látszik, mekkora szakadék van továbbra is az egyes országrészek között.

 

A legtöbb lakást Pest megyében, Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében építették 2020 I. félévében. A tízezer lakosra jutó épített lakások országos átlaga 8,9. Ezt hat megyében sikerült meghaladni: Győr-Moson-Sopron, Pest, Vas, Hajdú-Bihar és Somogy megyében, valamint Budapesten. A mutató értéke Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb (30), az országos átlag 3,3-szerese.

 

A tavalyi év azonos időszakához képest hat megyében csökkent a lakásépítések száma, a többiben növekedett, kiugró növekedést figyelhetünk meg Somogy megyében, Hajdú-Bihar, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Siófokon kiugró volt a növekedés: Somogy megye 571 átadott lakásának közel háromnegyede Siófokon épült.

 

A régiók összehasonlításában Közép-Magyarország toronymagasan vezet, utána Nyugat-Dunántúl és Észak-Alföld következik.

 

Ha az idei év első kettő negyedévet hasonlítjuk össze, akkor azt látjuk, hogy összességében csökkent az átadott lakások száma. Megyékre lebontva kitűnik, hogy Budapesten például csaknem harmadára esett az elkészült lakások száma. Jelentős csökkenés figyelhetünk meg Somogy megyében, de Pest megyében is. Ugyanakkor Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Vas és Fejér megyében jelentősen nőtt lakásépítések száma 2020 második negyedévében az első negyedévhez képest.

 

A lakások 54%-át természetes személyek építették. A lakások 56%-a értékesítés céljából készült, 46% pedig saját használatra.

 A megépített lakások 49%-a családi házban, 43%-a többszintes több lakásos épületben található.

Az épített lakások átlagos alapterülete (97 m²) az előző év azonos időszakihoz képest kismértékben csökkent. A legnagyobb lakásokat Fejér és Heves megyében, a legkisebbeket Budapesten és Somogyban vették használatba

 A 2020 I. félévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján 12.475 új lakásnak az építése kezdődhetett el, 32%-kal kevesebbnek, mint 2019 azonos időszakában. Ennek hátterében részben a megváltozott piaci-jogszabályi körülmények (az újonnan épített lakások 5%-os áfa-kulcsának kivezetése) hatására bekövetkezett építési kedv csökkenés, részben a koronavírus okozta járvány miatti átmeneti visszaesés húzódott meg. Az építendő lakások száma az előző év azonos időszakához képest 2020 első félévében főként Fejér és Veszprém megyében nőtt. A legtöbb megyében azonban csökkent az engedélyek és az egyszerű bejelentések száma.

 

2020 második negyedévében a lakásépítési engedélyek száma is csökkent az előző negyedévhez képest. Elsősorban Budapesten volt jelentős a csökkenés, Pest, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében ugyanakkor nagyobb mértékben nőtt az engedélyek száma.

 

Megjelent: 1112 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. október 22., csütörtök 10:48

Blog archivum