Párdi Zsófia / igylakink.hu

Ezért töretlen a panellakások népszerűsége

2024.07.08. Írta:

Van, ahol már közel egymillió forint a panellakások négyzetméterára, mégis ez az egyik legkeresettebb ingatlantípus a hazai lakáspiacon. A két szélsőség, a 20 és a 129 néyzetméteres ingatlan között mindenféle méret megtalálható, ugyancsak változatos árakon.

Mennyibe kerülnek a panelek?

2024-ben is a panellakások bizonyultak az egyik legkeresettebb ingatlantípusnak, köszönhetően részben annak, hogy a téglalakásokhoz képest 20-30 százalékkal alacsonyabb áron érhetőek el a vevők számára az ingatlan.com adatai szerint.

A Duna House adatai azt mutatják, hogy a panelekért fizetett négyzetméterár a 2023-as átlagnál 9%-kal lett magasabb, így idén már 765 ezer Ft/m2-es áron, átlagosan 41 millió forintba került egy élhető, 53 négyzetméteres panel vásárlása. A legnépszerűbb lakótelepeken ugyanakkor már ennél is magasabb, akár millió közeli átlagra is készülhetnek a vevők.

“A lakótelepi lakások átlagos négyzetméterára június végén 847 ezer forint volt, míg a téglalakások esetében 1,1 milliós árról beszélhetünk. Vagyis nagyságrendileg 30 százalékos a panellakások árelőnye a fővárosban. A legjelentősebb panelkínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben például 772 ezer forint az átlagár, ezzel szemben a téglakásokat 940 ezer forint jellemzi. A pécsi és miskolci panellakások esetében 442 ezer és 613 ezer forint a négyzetméterár, míg a téglaépítésűeket 456 ezer és 748 ezer forintos négyzetméteráron kínálják eladásra” - ismertette az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátéve: “A panellakások iránti intenzív keresletet fokozza az alacsonyabb ár mellett az is, hogy jellemzően kedvező lokációjú, jó közlekedési adottságokkal rendelkező városrészekben találhatóak.

A tavalyi évben tapasztalt enyhülést követően újabb áremelkedést hozott a 2024-es év a lakótelepi lakások piacán a fővárosban. A megújuló otthonteremtési támogatások és a mérséklődő lakáshitelkamatok pozitív hatással voltak a vásárlási kedvre, így a fokozódó érdeklődésnek köszönhetően 9%-kal, 765 ezer forintra emelkedett a budapesti panellakásokért fizetett átlag. Egy szokványos, 53-54 négyzetméteres lakás megvásárlása így már 41 millió forintos kiadást jelent a vevők számára az idei év első felének értékesítési adatai alapján a Duna House szerint. „Ami a 2023-as évben elmaradt, azt most bepótolták a budapesti panellakások, ugyanis a 2022-es energiaválság során megugrott árszintnél is – amikor 717 ezer forintért lehetett egy négyzetméter panelhez jutni – 7%-kal magasabb lett az átlagos négyzetméterár idén.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Az ismertebb, nagyobb lakótelepeket illetően a fővárosi átlagnál is jelentősebb drágulás tapasztalható, ezeken a területeken átlagosan 14%-kal emelkedtek a lakásokért fizetett négyzetméterárak tavalyhoz képest. Míg 2023-ban 5 lakótelep esetében 3-20% között mérséklődtek az árak, 4 területen stagnálást, 3 esetben további növekedést mutattak az értékesítési adatok, addig az idei évben mindössze az újpalotai lakótelepen érezhető 5%-os enyhülés. A vizsgált, 12 lakótelep közül a Bécsi úton volt a legjelentősebb árcsökkenés 2023-ban, idén pedig itt emelkedtek leginkább az árak. A 2023-as átlagnál 30%-kal kellett többet fizetni a területen található lakásokért, a 2022-ben mért négyzetméterárnál azonban csak 4%-kal lett magasabb az átlagár, így 880 ezer Ft/m2-es kiadásra számíthatnak itt a vevők. Az óbudai elhelyezkedéshez ragaszkodók számára azonban van egy kicsit távolabbi, ám közel 100 ezer forinttal kedvezőbb alternatíva, hiszen Békásmegyeren 791 ezer forintos átlagra kell készülniük a III. kerületet választó otthonteremtőknek idén. Jelentős volt még a drágulás Káposztásmegyeren, ahol azonban a 20%-os emelkedést követően is bár átlag feletti, mégis viszonylag pénztárcabarát, 795 ezer forint volt a négyzetméterenkénti ár.Millióhoz közelít az átlag a XI. kerületi Fehérvári úti, valamint a XIII. kerületi Vizafogó lakótelepen idén. Az előbbinél 12%-os emelkedés után 941 ezer forintra nőtt az egységár, míg az utóbbi esetében 16%-os drágulást követően 936 ezer Ft az átlagos, ingatlanvásárlásra fordított összeg négyzetméterenként. Valamivel olcsóbban, 839 ezer forintért kaphatóak 2024-ben a József Attila lakótelep lakásai, itt 16%-os volt az áremelkedés tavalyhoz képest. 8%-os növekedés után, 829 ezer forintos az átlag a Füredi úton, amely a Duna House ügyfélkörében a harmadik legnépszerűbbnek számít idén, itt szerződött ugyanis a panelvásárlók 17,5%-a. 20,2%-kal a második legkeresettebb az újpesti lokáció volt, ahol már kedvezőbb, 736 ezer forintos négyzetméteráron zárultak az adásvételek. Bár az árversenyt 11%-os emelkedést követően 644 ezer forinttal a Havanna lakótelep ingatlanjai nyerték, mégis a valamivel költségesebb, 663 ezer forintos árakon kapható Újpalota házgyári lakásai voltak a legkelendőbbek. Az összes fővárosi paneltranzakció közel negyede itt zárult az idei első félévben.

„Az ikonikus magyar sorozatból, a Szomszédokból ismert Gazdagrét esetében 12%-os emelkedés látható, ami így rekordnak számító, millióhoz közeli, 980 ezer forintos átlagos négyzetméterárat, vagyis hosszabb intervallumban vizsgálva az adatokat, 2018-hoz képest 114%-os drágulást jelent.” – emelte ki a szakértő.

Az ingatlanközvető segítségével értékesített, fővárosi panellakások a végső vételár és a négyzetméterár szempontjából is viszonylag széles spektrumon mozogtak idén, a négyzetméterárak tekintetében 500 ezer forinttól egészen a 1,19 millió forintig terjedt a skála, míg a lakásokért fizetett összeg 24-68 millió forint közé tehető.

Könnyebben lehet adni-venni

A panelek népszerűsége is indokolta, hogy az ingatlan.com beszerezte és digitalizálta a budapesti panellakások alaprajzait, így ezeknek az eladása és megvásárlása még könnyebbé válhat. - derül ki az ingatlan.com összefoglalójából. Az összeállítás egyúttal ismerteti a fővárosi panelpiac legjeit is.

A következő időszakban Budapesten még egyszerűbbé válik a panellakások eladása és megvásárlása. Az ingatlan.com több éves kutatómunkával beszerezte a fővárosi panellakások alaprajzait a földhivatalokból és digitalizálta őket. Ennek segítségével a budapesti panelek hivatalos adatokon alapuló, pontos, arányos alaprajza néhány kattintással hozzáadható a hirdetéshez, ami a vevőknek is pontos és hiteles többletinformációt biztosít az ingatlanról. A budapesti panelek után az ingatlan.com a székesfehérvári és a kecskeméti panelek alaprajzait szerzi be és digitalizálja.

Budapest legjei

A budapesti alaprajzok birtokában az ingatlan.com bemutatja a panelpiac legjeit is.

A legtöbb lakótelepi lakás a III. kerületben található, több mint 35 ezer ingatlan található ebben a kerületben. A dobogós kerületek közé tartozik még Újpest és Újbuda is. A IV. kerületben 25 ezer, a XI. kerületben pedig 22 ezer panellakás található. A legnagyobb fővárosi lakótelep a békásmegyeri, ami 17,6 ezer lakást foglal magában, a pesti oldalon pedig az újpesti lakótelep a legnagyobb 15,2 ezer lakással.

Az egyik leggyakoribb budapesti panel alaprajz

A legalacsonyabb budapesti panel háztömb kétemeletes, ilyennel a vevők szintén az újpesti lakótelepen, valamint a XVIII. kerületi Krepuska Géza-telepen találkozhatnak. A legmagasabb épületek 15 emeletesek, amelyeket hat lakótelepen is lehet látni: a III. kerületben a békásmegyeri lakótelep Duna és hegy felőli oldalán, az óbudai lakótelepen és a XI. kerületi kelenföldi lakótelepen, valamint a XIV. kerületi a Füredi utcai lakótelepen és a XXI. kerületi Csepel-Belvárosban.

A legkisebb budapesti panellakás mindössze 20 négyzetméteres. ilyet a III. kerületi Pünkösdfürdői lakótelepen lehet vásárolni. A másik véglet a XXIII. kerületi, Soroksár-Újtelepen lévő lakótelep egyik lakástípusa, amely egy kétszintes, összesen 129 négyzetméteres, 5 plusz 1 szobás lakóingatlant jelent.

Forrás: Duna House, ingatlan.com

Megjelent: 90 alkalommal Utoljára frissítve: 2024. július 08., hétfő 12:49

Blog archivum