ujlakas.info

Lesz-e elég új lakás 2017-ben?

2017.01.03. Írta:

A következő időszakban látványos élénkülés jön az újlakások piacán - derült ki az ingatlan.com több mint 100 ezer ingatlanhirdetés alapján készített éves összefoglaló elemzéséből. A Budapesti Lakáspiaci Riport előrejelzése szerint elsősorban a fővárosban lesz miből válogatni.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy 2015-ben nagyon látványos volt az élénkülés, főként a használt lakások árában, a kínálatban és a keresletben is, ami áthúzódott 2016-ra is, de egyúttal kiegyensúlyozottabbá is vált a piac.

A szakember szerint a használt lakások piacán még lehet növekedés a jövőben: 2016-ban ugyanis nagyjából 150 ezer adásvétellel lehet számolni, ami elmarad a válság előtti 170 ezer feletti csúcsértékektől. A forgalom mellett az árak esetében is van tere a növekedésnek, főként nagyobb városokban és Budapesten. A városközpontok a befektetési célú vásárlások, a külső kerületek pedig az alacsonyabb árak miatt vonzók. Ráadásul a lakáshitelezésben is vannak még tartalékok, ami szintén a keresletet élénkítheti 2017-ben. - mondta Balogh László. A használt lakások piacán bekövetkezett áremelkedést és az ingatlan.com következtetéseit támasztják alá a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai is: az idei év első kilenc hónapjában átlagosan több mint 10 százalékkal emelkedtek az árak tavalyhoz képest, a harmadik negyedévben például 12 százalékkal kerültek többe a lakások, mint egy évvel korábban.

Boom előtt az új lakások piaca

A használt lakások piacához képest 2016-ban még jóval visszafogottabb volt az új lakások piaca. Kereslet lenne irántuk, főként azért, mert a válság idején és az azt követő években alig épültek lakások. Fontos azonban, hogy az új lakások megjelenése nem megy egyik napról a másikra - mondta Balogh László.

Bizakodásra ad okot, hogy az új lakásokra kiadott engedélyek száma az idei év első kilenc hónapjában meghaladta a 21 ezret, ami két és félszerese az egy évvel korábbi adatnak. A lakásépítések felpörgésének motorja a főváros, ahol a növekedés még az országosnál is nagyobb volt, a kiadott engedélyek száma megháromszorozódott az idei első három negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

Lakásépítések engedélyek 2002 2016

Nagyobb lesz a kész lakások kínálata

Idén már azoknak is lehet esélyük új lakást venni, akik nem szeretnének csak a tervek alapján milliókat kifizetni egy ingatlanért, hanem egy már bejárható, használatba vételi engedéllyel rendelkező lakást vásárolnának inkább. Egyelőre az új lakás vételét tervezők jellemzően a tervező asztalról vásárolhatnak, mivel az elkészült ingatlanokból még meglehetősen kevés van. Bár tavaly az utolsó negyedévben már több projekt is elkészült, ezekben valószínűleg már az összes lakás elkelt a nagy érdeklődés miatt. Még el nem készült és használatba vételi engedéllyel nem rendelkező lakást vásárolni, ha nem is tartozik a nagyon kockázatos lépések közé, de mindenképpen alapos körültekintést igényel. Nagyon meg kell ugyanis nézni a fejlesztő referenciáit, illetve korábbi tevékenységét, különösen azokban az esetekben, ahol jelentős összegeket kell befizetni még a lakás elkészülte előtt. Nem csoda, ha sokan vásárolnának inkább akkor lakást, ha a projekt már készen van.

A 2015-ben és 2016-ban megkezdett, valamint a következő hónapokban induló beruházások eredményeként 2018 végéig legalább 15-20 ezer új lakás megjelenésével lehet számolni a piacon. A lakásátadási hullámok következtében 2017-ben és 2018-ban a tervezőasztal mellől értékesített új lakások aránya egyre inkább csökkenni fog. A várható élénkülésben pedig a csok egyre fontosabb szerepet játszhat.

Az ingatlan.com prognózisa szerint az új lakásoknál egyelőre nehéz pontos előrejelzést adni az árak alakulására.A kínálat bővülése ugyanis versenyhelyzetet teremthet a beruházók között, ez pedig a használt lakások áremelkedését is lefékezheti. Lesznek azonban olyan fejlesztések is - főleg Budapesten - ahol a kereslet magas szintje lehetőséget ad a további áremelkedésre. Az árversenyen kívül ugyanis számtalan eszköz áll a beruházók rendelkezésére a versenyben: rugalmas fizetési feltételekkel vagy magasabb műszaki tartalommal, ingyenes konyhabútorral, esetleg kedvezményes áron biztosított garázzsal igyekeznek majd a fejlesztők magukhoz csábítani a vásárlókat.

Már az idén bővül a választék

Az áfacsökkentés hatására elindított projektek egy jelentős részének elkészülése idén várható, a Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint, 4-nél több lakásos társasházban 2017 első negyedévében több mint 400, a második negyedévben több mint 500, a harmadik negyedévben már 1300 körül várható új lakások átadása, míg az utolsó negyedévre a jelenlegi információk szerint közel 2600 lakás elkészülését időzítették a fejlesztők. Ez azt jelenti, hogy csak a 4 vagy annál több lakásos projektekben több mint 4800 lakás átadása várható 2017-ben Budapesten. Számos projekt került azonban bejelentésre már 2018-ra is, szintén a Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint, legalább 4 lakásos társasházakban közel 4700 lakás építését jelentették már be.

A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint a 2017-ben átadni tervezett lakások közül 2000 még nem talált gazdára, míg a 2018-as átadási dátummal rendelkezők közül 2200 a még vevőre nem talált ingatlant. Idén, illetve 2018-ban már biztosan több lakás közül választhatnak azok, akik kész otthont szeretnének vásárolni.

Az elérhető adatok alapján az átlagos budapesti új építésű lakás alapterülete 61 négyzetméter. Mintegy 47 százalékukhoz terasz is tartozik, mely átlagosan 16 négyzetméteres, nagyjából 40 százalékuk erkéllyel rendelkezik, melynek átlagos mérete 10 négyzetméter, 7 százalékukhoz pedig átlagosan 96 négyzetméteres kert kapcsolódik.

Tömegével indulnak a fővárosi fejlesztések

Jelenleg Budapesten kevesebb mint 450 olyan új lakás van, amit már átadtak de még nincs meg a tulajdonosa, vagyis a legtöbb lakást már azelőtt eladják, hogy befejeződne az építkezés. Mindez jól mutatja, hogy még 2016-ban is erős keresleti volt az új lakások iránt, ami kedvezett a fejlesztések beindulásának.

A most zajló építkezések alapján idén nyárig még egyszer annyi lakás épül fel, mint ami most a vásárlók rendelkezésére áll, az igazi áttörés azonban 2017 utolsó negyedévétől várható. Akkorra tehető ugyanis a tavaly elkezdett lakások többségének az átadása, ami mintegy 1200 lakás megjelenését hozhatja a piacon. A pozitív trendek pedig a jövőben is folytatódhatnak, a már most bejelentett fejlesztésekkel együtt 2018-ban is több ezer lakás átadására van kilátás Budapesten. A növekedést egyébként az mutatja legjobban, hogy 2015 év végéhez képest egy év alatt közel ötszörösére emelkedett a leköthető lakások száma.

Tervezett lakások Bp 2019ig Portfolio

A folytatódó építkezésekkel azonban várhatóan enyhülni fog a mostani jelentős túlkereslet és hosszabbodhat az értékesítés várható ideje is. A szabad lakások árainak emelkedése úgy tűnik, hogy megállt. Az eladott új lakások számának becslésében azonban bizonytalanságot okoz, hogy nem lehet tudni, hogy a fejlesztő még kivár a lakások értékesítésével, vagy már el is adta őket. Ennek ismeretében 2016-ban nagyjából 5000 új lakást értékesítettek Budapesten.

A bankárok is optimisták

A lakáspiac élénkülése miatt jelentős növekedést várnak a pénzintézetek is az új lakás vásárlásához vagy építéséhez kapcsolódó családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylésekben. Beszámolóik szerint 2016 végén folyamatosan nőtt az igény a csokra, amelyet a lakáspiac várható élénkülése is segít 2017-ben.

A jövőben a 3 gyermekesek számára, új lakás vásárlásához nyújtott támogatásigénylések száma tovább bővülhet, hiszen egyelőre még kevés új lakás közül választhatnak a családok, a tavaly beinduló fejlesztések 2017-re és 2018-ban készülhetnek el, a már használatba vételi engedéllyel rendelkező ingatlanok megvásárlásához pedig már igénybe lehet venni a támogatást.

Banki várakozások szerint a lakáspiacot élénkítő intézkedések, a CSOK, az alacsony kamatkörnyezet, ingatlanpiaci beruházások a jövőben is kedvező környezetet fognak teremteni. Várhatóan tovább bővül az új lakások vásárlása és építkezés, és nem zárják az újabb ez irányú kormányzati intézkedések sem.

Bővülhet a hitelpiac is

A jövőben piacra kerülő egyre több új lakás minden bizonnyal a hitelezési arányokon is látszódni fog.

2016-ban jellemzően a 15-20 millió forintba kerülő ingatlanok vásárlásához vettek fel banki kölcsönt az ügyfelek, de egyre gyakoribb volt a tehetősebb vásárlók által kérelmezett 30-50 milliós hitelszerződés is. Szakértők a lakáshitelezés további felfutására számítanak, amiben a családi otthonteremtési kedvezménynek is nagy szerepe lehet – állapította meg elemzésében az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát működtető HC Központ, hangsúlyozva, hogy a lakáspiaci adásvételek két éve kezdődő növekedését a hitelkihelyezés csak némi késéssel követte.

2016 januárja és októbere között átlagosan 38,5 milliárd forintot tett ki a háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek havi szerződéses összege. Az év első felében a folyósított hitelek kétharmadánál használt lakás vásárlása volt a cél, lakáskorszerűsítésre a kölcsönök 14 százaléka, építkezésre 6,5 százaléka ment. Új építésű lakás vásárlását a megkötött szerződések mintegy 4 százaléka szolgálta.

A hitelek iránti érdeklődés növekedésének egyik oka, hogy az árak emelkedésével nagyobb összegekre van szükség ugyanolyan típusú ingatlanok megvásárlásához. Másrészt bővül azon ügyfelek köre, akik pénzintézeti kölcsönnel vásárolnak, a tehetősebbek révén egyre több az akár 30-50 millió forintos vagy ezt is meghaladó összegű kérelem. A HC Központ azt várja, hogy 2017-ben a lakáshitelezés tovább fog bővülni, főként az új lakás vásárlására felvett kölcsönök miatt.
Bánfalvi László, a HC Központ ügyvezető igazgatója szerint az emberek sokkal óvatosabbak lettek, jobban átgondolják, hogy mekkora havi törlesztőrészletet tudnak vállalni. Egyre általánosabb, hogy a hitelt lakástakarékkal kombinálják, hiszen ezáltal jelentős megtakarítást lehet elérni a törlesztés során.

A szakértő szerint a családi otthonteremtési kedvezmény egyelőre a vártnál kisebb mértékben járult hozzá a piac lendületéhez. A főként a fővárosban és a régióközpontokban meginduló lakásfejlesztések és az egyéni építtetők aktivitása nyomán a három- vagy többgyermekes családok által új lakás építésére vagy vásárlására igénybe vehető 10 plusz 10 millió forintos támogatás szerepe 2017-ben sokkal jelentősebb lehet, amihez az év folyamán bejelentett könnyítések is hozzájárulnak.

Forrás: Portfolio, Napi.hu, Pénzcentrum, Magyar Idők

Megjelent: 2452 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. január 17., kedd 13:54

Blog archivum