Ma van a lakhatás világnapja

2019.10.07. Írta:

A lakhatás világnapját (Habitat világnap) – minden évben október első hétfőjén, idén október 7-én ünnepeljük. 

A világnapot 1986. október 6-án rendezték meg először az ENSZ Emberi Települések Bizottságára, a Habitatra utalva. Ez a nap egyben az Építészet Világnapja is.

A világszervezet katasztrófavédelmi képviselője, Margareta Wahlström a világnap alkalmából Genfben tartott ünnepségen elmondta, hogy azok az ideiglenes szálláshelyek, ahol ez a 33 millió ember él, gyakran állandó lakhelyekké válnak, ezért hangsúlyt kell fektetni azok minőségére.

Az utóbbi években a szíriai konfliktus miatt kényszerült a legtöbb ember otthona elhagyására. A legfrissebb adatok szerint a közel-keleti országban eddig 7 millióan menekültek el az erőszak elől, közülük 2,2 millióan külföldön, 4,8 millióan pedig az országon belül kerestek menedéket. A lakhatás szempontjából a második legsúlyosabb veszteséget a 2010-es haiti földrengés okozta, amelynek nyomán 1,5 millióan maradtak otthon nélkül. A 2011-es japán földrengés és szökőár 300 ezer embert tett földönfutóvá.

Európában 237 ezer ember kényszerült lakhelye elhagyására az utóbbi öt évben - közölte Sven Alkalaj, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának (UNECE) ügyvezető titkára.

Az UNECE a lakhatási világnap alkalmából hétfőn Genfben bemutatta két viszonylag olcsó - ideiglenes otthonként szolgáló - lakás prototípusát. Az egyik egy Kanadából származó modell, amely 26 négyzetméteres, három ember mindössze két nap alatt fel tudja építeni és 7 140 euróba (2,1 millió forintba) kerül. A másik, Észtországban gyártott lakástípus 13,6 négyzetméter alapterületű, és két ember által 8 óra alatt felállítható. Ez utóbbi modell költsége 2 ezer euró (mintegy 600 ezer forint).

A magyarországi lakhatási helyzetről a Habitat for Humanity Magyarország idén is kiadta éves jelentését, a Periféria Központtal közösen. Az immár hetedik alkalommal publikált elemzés második fejezetét az önkormányzati választásokhoz és a Lakhatási Világnaphoz kapcsolódva ma délelőtt mutatták be.

Forrás: MTI, Igylakunk.hu

Megjelent: 1223 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. október 07., hétfő 16:23

Blog archivum