Magyarország az utolsó a fajlagos lakásépítési rangsorban

2015.02.17. Írta:

- Amíg Norvégiában ezer lakosra vetítve 6,4 lakás épült tavaly, addig az európai rangsor végén álló Spanyolországban és Magyarországon 1 lakás a fajlagos mutató - nyilatkozta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke.

Ausztriában 4,8, Lengyelországban 2,9, Szlovákiában és Németországban 2,5-2,5 lakás épült ezer lakosra vetítve a múlt évben - tette hozzá az alelnök.

A német építőiparról, ahol tavaly mintegy 5 ezer magyar építőmunkás 55 milliárd forint anyagmentes termelés értéket produkált, Koji László elmondta: ott állítják elő az uniós építőipari termelés egynegyedét, amely közel 300 milliárd eurót tesz ki. Ennek valamivel több mint fele származik a lakásépítésből és -felújításból, mintegy egynegyedét pedig az ipari épületek adják. A maradék csaknem egyenlő arányban oszlik meg az ipari infrastruktúra, a középület-építés, valamint a közcélú infrastruktúra között.

Uniós átlagban a lakásépítés és -felújítás adja az építőipari teljesítmény 35 százalékát, Magyarországon ez az arány mindössze 7 százalék - ismertette az adatokat Koji László.

2014 decemberében Varga Mihály namzetgazdasági miniszter épp az ÉVOSZ jubileumi közgyűlésén jelentette be, hogy a kormány célja, hogy újra évi 40 ezer lakás épüljön, s ehhez támogatást is fog nyújtani. Erre nagy szükség lesz, mert bár a tavalyi évre vonatkozó lakásépítési adatokat a jövő hétre ígérte a KSH, annyit biztosan tudni lehet már most is, hogy a 2014-es lakásépítési számok, a bérlakásépítésekről nem is beszélve, jóval alatta maradnak a kormány által - igaz csak 2015-től - kitűzött célszámnak.

Forrás: MTI, Kormányportál

Megjelent: 2936 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. február 16., hétfő 14:23

Blog archivum